Aranytollat kapott Tóth Dénes, a Napló volt újságírója

Tóth Dénes Aranytoll díjat kapott
Tóth Dénes Aranytoll díjat kapott - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Magyar Újságírók Országos Szövetsége székházában csütörtökön Aranytoll-MÚOSZ életműdíjat átvevő Tóth Dénes pénteken azt mondta lapunknak, véletlen, hogy ugyanazon a napon jelent meg füzetsorozatának 10. záró kötete.

Eredetileg hetet akart írni, mert ezt a célt tűzte ki magának, amit három és fél év alatt teljesített is. Ám akkor még nem tudott leállni, ezért született egy olyan, amelyben a korábbi hétben szereplők alkotnak véleményt, illetve további kettő, de most már tényleg befejezi – tette hozzá. Mivel a Debreceni Református Hittudományi Egyetem drámapedagógia szakán két éve színházelméleti kurzust vezet, így a zárókötet egyfajta szöveggyűjtemény az oktatáshoz.

Egykori kollégánk úgy érzi, ezzel egyelőre befejezte az írást, most már lazíthat egy kicsit, mert a kötetenkénti 150 ezer karakter megírása elég sok energiáját felemésztette.

A 66 éves, immár Aranytollas Tóth Dénes 1974-től 37 éven át dolgozott hivatásos újságíróként a Hajdú-bihari Naplónál, az Egyetemi Életnél, a Debrecen hetilapnál (kétszer is) az Útonnál és a Piacznál. Mintegy 1100 írása jelent meg, és 22 különböző sajtóorgánumot szerkesztett. A Kölcsey-tanítóképző kommunikáció szakának beindításától, 1993-tól húsz éven át külső óraadóként vezetett foglalkozásokat. Munkásságát 2006-ban városi sajtódíjjal ismerték el.

HBN–ÉP