Aranyos nyílméregbékák fejlődnek a debreceni állatkertben

Aranyos nyílméregbékák fejlődnek a debreceni állatkertben
© Fotó: debreceni állatkert
Debrecen – A különleges türkizzöld színű kis békák 18 nap peteállapot után fejlődtek ebihallá, s a napokban érik el kifejlett formájukat – olvasható az intézmény közleményében. A híradásból kiderül: a négy nyílméregbéka-utód érkezésével 4 év alatt összesen 10 egyeddel bővült számuk. Így Debrecenben található Magyarország legnagyobb állománya.

Az egészséges és fürge békák egyelőre szüleiktől külön terráriumban élnek, ahol az állatgondozók óvó felügyelete segíti természetes fejlődésüket. A látogatók már láthatják az újra egyesült családot az állatkert pálmaházában.

A nyílméregbékafélék elnevezése a dél-amerikai indiánoktól ered, akik a békák bőréből kinyert mérget a nyilaik hegyére kenték, és ennek segítségével vadásztak. A nyílméregbéka az egyik legveszélyesebb állatfaj a világon. Mérge nagyon nehezen bomlik, mely az elfogyasztott mérgező rovarokból, pókokból, százlábúakból származik, és az ezekben az állatokban található méreg koncentrálódik a béka bőrén. A most cseperedő nyílméregbékák nem rendelkeznek méreganyaggal, mivel táplálékuk nem tartalmaz méreganyagot – derül ki a közleményből.

Az amúgy is alacsony szaporodási rátával rendelkező, Dél- és Közép-Amerika esőerdeiben őshonos aranyos nyílméregbékát jelenleg elsősorban az élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem fenyegeti. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.


Fotók: Kovács Péter
Debrecen - Péntekről szombatra virradó éjszaka tartották az Állatkertek Éjszakáját a Debreceni Állatkertben. Ezen az estén kinyitották a máskor ilyenkor már zárva tartó intézmény kapuit és az érdeklődők számos különleges élményben részesülhettek, például szakvezetéssel leshettek be a kulisszák mö...