Aranybika: sikertelen alku

Akt.:
Aranybika: sikertelen alku
Debrecen – Az orosz befektető képviselői szerint rendelkezésre áll az első vételár-részlet, melyet azonban a vevő előlegként kívánt átutalni, nem pedig foglalóként, ezért nem történt meg az ügylet.

 – Ügyfelünk szerint nem azonosak a feltételek, s nem bízott abban, hogy a foglaló dupláját – a Cívis Hotels jelenlegi pénzügyi helyzetére tekintettel – visszakapná, ha esetleg miattuk hiúsul meg az adás-vétel – mondta lapunknak Fodor István, a külföldi befektetőt képviselő Glenroy Technologies Zrt. vezetője.

A hétfői harmadik csődtárgyalást követően az üzletember kijelentette: az orosz befektetői csoport továbbra is meg kívánja vásárolni a Cívis Hotels Zrt. tulajdonában lévő szállodákat. Kérdésünkre megerősítette, hogy nemcsak az Aranybikáról hanem a Kálvin téri Best Westernről is tárgyalnak.
A csődtárgyaláson a hitelezők többsége megszavazta, hogy ne tolják ki további 90 nappal a moratóriumot. Sőt, a biztosított hitelezők indítványozták a moratórium azonnali megszüntetését, illetve a felszámolás megkezdését. Erről Fodor István megjegyezte: figyelemmel kísérik a fejleményeket, hiszen az orosz partner nem állt el a vételi szándékától.

Nem a jobb alku reményében visszakoztak

– Mi ajánlottuk orosz partnereink, illetve az őket képviselő vevő figyelmébe a Cívis Hotels Zrt. szállodáit – válaszolta érdeklődésünkre dr. Baka Levente, a Glenroy Technologies Zrt. (GT) jogi képviselője. Fodor István, a cég vezérigazgatója mindehhez hozzátette: a befektetőkkel már több évtizedes üzleti kapcsolatban állnak, mely kezdete még a szocializmus idejére tehető. – Alkalmazásukban egyébként egy korábbi szovjet tiszt is áll, aki egykor Magyarországon állomásozott – tette hozzá.
A cég jogi képviselője visszautasította azt a felvetést, hogy a befektető a felszámolás alatti jobb alkupozíció reményében állt volna el a vételi előleg február 15-ei kifizetésétől.

– Nem ez a célunk, hiszen már az ortodox karácsonyt követően, január közepe óta tárgyalunk. Az eljárás mostantól azonban a hitelezőkön, illetve a bíróságon múlik – utalt arra, hogy a hétfői csődtárgyalás jegyzőkönyvét még kedden elküldik a bíróságnak, mert a biztosított és a nem biztosított hitelezők véleménye eltérő a felszámolás azonnali megkezdéséről. Hangsúlyozta, hogy az orosz befektető szándékai változatlanok, továbbra is szállodaként kívánja üzemeltetni a vendéglátóipari egységeket.

S mivel ehhez munkaerő is szükséges, szeretné megtartani a jelenlegi alkalmazottakat. Arról, hogy mely szállodalánc tagjaként folytathatja „pályafutását” a Bika, a Kálvin téri Best Western valamint a Cívis Hotel Délibáb, Fodor István üzleti titokra hivatkozva csak annyit árult el: több nyugati és ázsiai lánccal tárgyalnak, de még nem tudják, melyik lesz a befutó.

A hitelezők se egyeznek

– A mai csődtárgyaláson két kérdésben szavaztak a hitelezők. Az egyik a moratórium (vagyis a fizetési haladék) meghosszabbítása 90 napról 180-ra, ezt egyöntetűen elutasították – tájékoztatott Somogyi Ferenc, a csődeljárást felügyelő TM-Line Kft. ügyvezetője. – A moratórium alá nem eső hitelezők (szolgáltatók, adóhatóság) kezdeményezését a csődeljárás azonnali hatállyal való megszüntetéséről azonban a nem biztosítottak elutasították. Így erről a bíróság fog dönteni – tudatta. Az eredeti 90 napos moratóriumból egyébébként már csak tíz nap van hátra, utána a csődeljárás ígyis-úgyis felszámolásba fordul.

– Fabók Ágnes –