Arany János születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli Debrecen

Akt.:
Arany János születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli Debrecen
© Fotó: Matey István
Debrecen – Hét éve dolgozunk együtt a rendező, ifj. Vidnyánszky Attilával egy színházi műhelyben, és épp példaképeket keresünk a magunk, illetve az utánunk jövő generáció számára – kezdte bemutatni Vecsei Miklós, hogyan született a Csokonai Nemzeti Színház új ifjúsági előadása.

Az író így folytatta: ahhoz, hogy Arany Jánost ilyenformán megismerjük le kellett fosztanunk róla a tantermi szárazságot, el kellett felejtenünk a jambusokat, hexametereket, s felfedeznünk az embert. A Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásban jó kérdéseket kívánunk feltenni a korról, amely egyáltalán nem poros és unalmas, ahogyan azt a fiatalok vélik. A 19. század izgalmas, feszült, szerelmes kor. Szeretnénk, ha mindenki megadhatná ezekre a kérdésekre a maga válaszát, s ezek kapaszkodóul szolgálnának a mai információrengetegben.”

A mű premierje március 16-án, csütörtökön 14 órától lesz a Víg kamaraszínházban. A keddi színházi sajtótájékoztatón Komolay Szabolcs alpolgármester beszámolt az Arany János-emlékév várható programjairól, többek között a költőpályázatról, kiállításokról, fordítóversenyről.

HBN–HABE