Arany bronzból

Az üres ingatlant az önkormányzat vásárolta meg, és egy beruházás keretében az ott élők kérésére egy parkot alakít ki április végére
Az üres ingatlant az önkormányzat vásárolta meg, és egy beruházás keretében az ott élők kérésére egy parkot alakít ki április végére - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Arany János tiszteletére állít szobrot a Debreceni Egyetem a város új terén, a költő nevét viselő általános iskola szomszédságában.

A Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolája jelenleg a város egyik legkeresettebb közoktatási intézménye – tájékoztatott Gaál István rektorhelyettes. Hozzátette: Az épület a Hajó utcán, lakótelepi környezetben van. Közvetlen környezetét rendkívül elcsúfította a korábbi Háziipari Szövetkezet romos lakatlan épülete, ami évek óta hajléktalanok és patkányok tanyája volt.

Az üres ingatlant az önkormányzat vásárolta meg, és egy beruházás keretében az ott élők kérésére egy parkot alakít ki április végére. Az épületet bontása után térkővel burkolják a park környezetét. Füvesítenek, néhány fát és cserjét is ültetnek, padokat is elhelyeznek, így üde színfoltjává válik a lakótelepnek és rendezett környezetet nyújt a szomszédos iskola tanulóinak.

Gaál István kiemelte: a körzet önkormányzati képviselőjével, Papp Csabával abban állapodtak meg, hogy az iskola számára rendkívül jelentős átalakításhoz, a tér kialakításához az egyetem Arany János szobrának felállításával, egész pontosan az alkotás anyagköltségével (másfél millió forinttal) járul hozzá. A tér közepére kerülő bronz mellszobor egyben kiváltja azt a gipsz szobrot, ami az iskola udvarán belül kapott helyet. A tér is a költő nevét veszi fel, az iskola új címe pedig Arany János tér 1. szám lesz.

A szobrot Juha Richárd szobrászművész készíti, akinek szoros érzelmi kötődése van az iskolához és a környékhez, hiszen ott töltötte gyermekkorát. A munkát ezért honorárium nélkül vállalta el. Az alkotást március 13-án avatják fel a költő születésének 197. évfordulójának tiszteletére rendezett Arany Napok keretében.

– Debreceni Egyetem –