Áramütés érhette a kuvikot, nyíracsádiak mentették meg

Az apró termetű kuvik bal szárnya sérült meg
Az apró termetű kuvik bal szárnya sérült meg - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Nyíracsád – Sérült kuvikot juttattak kórházba az állatbarátok.

A nyírségi településen élő Konyáriné Pongrácz Katika a napokban szokatlan mozgó tárgyra lett figyelmes az udvarán. Hamar kiderült, hogy egy sérült szárnyú bagoly próbált menedéket keresni magának. A kétségbeesettem vergődő madarat Szigeti Imréné Marika segítségével sikerült befogni. A köztudottan nagy állatbarát Marika rögvest gondozásába vette a kuvikot, majd felhívták a Hortobágyi Madárkórház ügyeletét, ahová Göncző József szállította el a madarat. A bagoly azonnal lézeres és mágneses kezelést kapott.

kv2A bagolymentő csapat | Fotó: kedves Zilahi Enikő

Déri János, a Hortobágyi Madárkórház vezető főállatorvosa telefonos megkeresésünkre elmondta, hogy a kuvik valószínű áramütés áldozata lett, a balesetben az egyik szárnya vége sérült meg. Ha megindul az elhalás, nem tudnak segíteni a madáron, nem fog tudni repülni többé. Ha viszont reagál a kezelésekre, van remény a felépülésre. Április elején tud majd biztosat mondani a kuvik állapotáról.

A baglyot nagyon várják vissza Nyíracsádra. Nemcsak Marikáék, de a madár párja is, aki – Katika elmondása szerint – minden éjszaka keresi, hívja társát. Április elején kiderül, „egyesülhet-e a család”.

– Kedves Zilahi Enikő –