Áram végzett a frissen kirepült kisgólyákkal Debrecenben

Akt.:
Áram végzett a frissen kirepült kisgólyákkal Debrecenben
© Fotó: Madárkórház Alapítvány
Debrecen – A gólyafiókák tíz méter magasan lógva a vezetékbe gabalyodtak, és még éltek, amikor észrevették őket az ott lakók – tájékoztatott dr. Déri János, a Madárkórház Alapítvány igazgatója.

Szinte égtek a Madárkórház vonalai, este 7 órától folyamatosan érkeztek a hívások a diszpécserszolgálat ügyeletes telefonjára.

Többször, és dokumentáltan értesítettük mi is és a bejelentők is az E.ON-t, a katasztrófavédelmet, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság ügyeleti számát, de a helyi lakosság közfelháborodása ellenére az E.ON nem volt hajlandó intézkedni, diszpécserünknek nyomatékosan fel is hívták a figyelmét arra, hogy nem érnek rá kimenni, az áramot lezárni, hogy a tűzoltók lehozhassák az akkor még élő sérülteket.”

A Madárkórház közleményéből kiderül, hogy a kisgólyák még órákon keresztül életben voltak, így amennyiben időben beérkeznek a hortobágyi madárkórházba, a szakemberek még meg tudták volna menteni őket. A kosaras autó azonban csak este 22 órakor érkezett a Sikló és Torzsás utca sarkán található villanyoszlophoz és már “csak hullákat dobált le a vezetékről”.

A fehér gólya fokozottan védett, veszélyeztetett faj, eszmei értéke 100 000 forint. A Sikló utca környékén évek óta nem volt ennyi szaporulat, mindenki örült a hat kirepülő fiókának, de most csak a gyász maradt. A Madárkórház Alapítvány közölte, miszerint büntetőfeljelentést tesz az ügyben, az E.ON, mint madarakra veszélyes, szigeteletlen oszlopok, és légvezetékek üzemeltetője ellen, amelyet hat gólya halálát okozó természetkárosításért, illetve a segítségnyújtás elmulasztásával történő állatkínzásért tesz felelőssé.

 A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .