Áram nem volt, de közösségi összetartás igen

Akt.:
Telefonkapcsolata szerencsére van Tóthné Povázsai Margitnak
Telefonkapcsolata szerencsére van Tóthné Povázsai Margitnak - © Fotó: Matey István
Nagyhegyes – Hajdú-Bihar megyét sem kímélte a márciusi ítéletidő, vasárnap mintegy 26 településen maradtak áram nélkül az emberek.

Vasárnap hajnali három óra körül a mintegy háromezer lakosú Nagyhegyes mind a 952 háztartásában elment az áram. Bár az esti órákra szinte mindenhol helyreállt a rend, a Keleti-főcsatorna partján élőknél hétfő délelőtt még nem volt víz, sem villany.

Kidőlt villanyoszlopok

A hajnali órákban észlelt áramkimaradást követően Bajusz Istvánné polgármester fél öt környékén jelezte az E.ON felé a hibát, a szolgáltatónál ekkor már tudtak arról, hogy Nagyhegyesen sincs áram.

aram2Munkában az áramszolgáltató szakemberei | Fotó: Matey István

– A legnagyobb probléma a 33-as út mentén volt, a szántóföldön villanyoszlopok dőltek ki, valamint a középfeszültségű vezetékben is kár keletkezett, ebből már sejtettük, hogy egy jó darabig nem lesz áram. A faluban több trafóállomás van, akadt olyan, ahol csak egy vagy két fázis működött még délután is – mondta el Bajusz Istvánné hétfő délelőtti ottjártunkkor; majd hozzátette, hogy 15 óra után már néhány helyen újra égtek a lámpák, majd 22 órára szinte minden háztartásban helyre állt a rend, kivéve a Keleti-főcsatorna partján lévőket.

Nem működő mobilhálózat

– Súlyos gondot okozott, hogy nem működtek rendesen a 30-as telefonok, a szolgáltatóval volt valami probléma – tért ki a kommunikációs nehézségekre a polgármester, akit egy darabig szintén nem tudtak saját telefonján elérni a szolgáltatói hiba miatt.

nagyhegyesBajusz Istvánné polgármester | Fotó: Matey István

A technológia adta lehetőségeket kihasználva közösségi oldalon folyamatos volt az információcsere, akinek nem volt mobilinternet hozzáférése, az a szomszédon keresztül kommunikált.

– Arra számítottunk, hogy hóvihar lesz, de az áramkimaradásra nem lehet készülni. Szerencse, hogy az önkormányzatnak van két aggregátora, ami mozgósítható volt. Akadt olyan, aki jelezte, hogy a jószágokat nem tudja kézzel megfejni, neki fél órára kölcsönadtunk egy áramfejlesztőt. A jövőben közintézményeket, az óvodát, bölcsődet, idősek házát saját áramfejlesztővel szeretnénk ellátni, hogy jobban felkészülhessünk az ilyen helyzetekre – mondta Bajusz Istvánné.

A Keletinél

Hétfő délelőtti nagyhegyesi látogatásunkkor a község szélén, a Keleti-főcsatorna partján élőknél még mindig nem volt áram, és víz sem. Ugyan főként hétvégi házak találhatók itt, azonban öten életvitelszerűen kint laknak, télen is.

– Vasárnap hajnal óta nincs áram. Hívtam tegnap a hibabejelentőt, azt mondták, dolgoznak rajta, folyamatban van. Tűzrevalóm van még egy pár kuglival, fűtök vele, a kályhán tudok így főzni is. A szivattyú nem megy, így víz sincs, de a kútról állítólag tudok vizet hozni – mondta Tóthné Povázsai Margit, akinek az 5 évvel ezelőtti március jutott eszébe, amikor 5 napig nem volt náluk áram. Telefonja ottjártukkor már majdnem lemerült, de éppen a faluközpontba indultak, azt mondta, a zöldségesnél majd feltölti.

Kiss Dóra


Hajdú-Bihar - Folyamatosan csökken az áram nélkül maradt települések száma Hajdú-Bihar megyében. Több mint 1700 fogyasztónál újra van áram. Mint arról korábban beszámoltunk, Hajdú-Bihar megye több településén is szünetel az áramszolgáltatás. Jelenleg 10 településen és településrészen 810 fogyaszt...

Hajdú-Bihar - Több mint 2000 fogyasztónál újra van áram. A rendőri jelenlét továbbra is biztosított az érintett településeken. A szélsőséges időjárás és a hétvégi hóátfúvások miatt Hajdú-Bihar megye több pontján is szünetel az áramszolgáltatás. Jelenleg 15 településen és településrészen 2533 fogy...

Hajdú-Bihar - Lassabb a haladás, nagyobb követési- és oldaltávolságot kell tartani, és fokozott figyelemre is szükség van. Előzzük meg a baleseteket! Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint március 19-én egész nap borult lesz az ég, és Hajdú-Bihar megyében is havazásra, ónos esőr...

Hajdú-Bihar - A hajdú-bihari rendőrök egy állampolgárral közösen segítettek az ukrán sofőrnek. A Hajdúböszörményi Autópálya Alosztály járőrei március 18-án 9 óra 15 perc körül az M35-ös autópályán ellenőrizték a járművezetőket. A rendőröket az ondódi csomópontnál egy ukrán férfi megállította és s...