Áprilistól nyílhatnak majd meg a pénzcsapok

Debrecen – A támogatási rendeleteket a tárca elkészítette, a közigazgatási egyeztetés még tart.

Várhatóan április elsejétől nyújthatják be idei egységes elektronikus agrártámogatási kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a gazdálkodók.

Még nem zárták le

Az egységes kérelmekben – ahogy eddig is – egyaránt szerepelnek majd a közvetlen kifizetésekhez és az agrár-vidékfejlesztéshez kapcsolódó jogcímek. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január-márciusban jelenteti meg az új Közös Agrárpolitika (KAP) közvetlen támogatásaihoz kötődő rendeleteket, a Miniszterelnökség viszont az új magyar agrár-vidékfejlesztési programról elfogadásáról szóló tárgyalásokat még nem zárta le Brüsszellel.

Mi mindenről?

Az egységes kérelmekről, az aktív gazdákról, a termeléshez kötött támogatási jogcímekről, a zöldítésről, a fiatal gazdákról, a kisgazdaságok egyszerűsített támogatásáról, illetve az egységes területalapú támogatásokról (SAPS) és az átmeneti nemzeti támogatásokról (ÁNT) jelentet majd meg rendeleteket az FM az új KAP közvetlen kifizetéseihez kapcsolódó hazai jogszabályalkotás részeként – közölte az agrárszektor.hu-val a tárca. A minisztérium a hét támogatási rendeletet – a 2015. január elsejétől hatályos közösségi szabályokhoz igazodva – elkészítette, így azok most a közigazgatási egyeztetések különböző fázisaiban állnak, és várhatóan január-márciusban jelennek meg.

HBN