Apja helyett érettségizett volna egy ukrajnai iskolás

Egy 17 éves fiú a kísérteties hasonlóságukat kihasználva akarta letenni apja helyett az emelt szinttű érettségit Kelet-Ukrajnában – számolt be az esetről szombaton a Szevodnya.

Bár a vizsgaközpont feljelentést tett, az illetékes ügyészség egyelőre tétovázik, mivel ilyen esetre még nem volt példa az új típusú érettségizés eddigi történelmében.

A 45 éves dnyepropetrovszki férfinak a munkahelyét illetően lett volna szüksége az emelt szinttű érettségire. Ám mivel az ukrán nyelvtudása – csakúgy, mint az ország keleti felében élő oroszok millióinak – nem volt megfelelő, ezért a szintén érettségiző korban lévő fiát kérte meg, hogy vizsgázzon helyette ukrán nyelvből és irodalomból.

Mivel apa és fia között meglehetősen nagy a hasonlóság, a fiatalember két ellenőrző ponton is simán átjutott az édesapja személyi igazolványával. A 28 évnyi korkülönbség csak közel félórával a vizsga megkezdése után szúrt szemet az egyik felügyelő tanárnak, így a fiúnak azonnal el kellett hagynia a termet.

A helyi tudásfelmérő központ igazgatója az eset kapcsán feljelentést tett. Az ügyészségen azonban egyelőre még csak keresgélik azt a cikkelyt, ami alapján megkezdhetnék az eljárást, mivel Ukrajnában nem volt még ilyesmire precedens az emelt szinttű érettségi két éve történt bevezetése óta.

– Független Hírügynökség –