Apad a Tisza, de a virágzás még késhet

Újabb kisebb árhullám alakult ki a Felső-Tiszán – közölte a vízügyi igazgatóság kedden. Ugyanakkor a középső szakaszon mérsékelték a védelmi készültséget, az apadás miatt most sokan a Tisza virágzására figyelnek.

Hétfőn a Tisza vízgyűjtőin elszórtan észleltek kisebb mennyiségű csapadékot. A Maros területén viszont újból esett 20 millimétert is meghaladó eső- közölte a Közép-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Szolnoknál kedd reggel még mindig 800 centiméter fölött volt a vízszint, ennek ellenére tegnap este mérsékelték a védelmi készültséget, mert a folyó továbbra is apad, jelenleg másodfokon védekeznek. Befejeződött az ideiglenes védművek visszabontása Tószegen, Vezsenyben és Lakitelken. A továbbiakban a visszabontott védelmi anyagok összegyűjtése a homokzsákok ürítése és a kiürített homok deponálása történik. A legtöbb helyen jelenleg a felszabadult területeket rendezik, néhol a sérült töltéskoronát is helyre kell állítani.

A természetvédelmi szakemberek folyamatosan figyelik a Tiszát

Közben a vízirendőrség és a természetvédelmi szakemberek folyamatosan figyelik a Tiszát, mert elvétve, kisebb rajokban már megjelentek a násztáncukat járó kérészek.
Kedd reggel Veres Margit, a szolnoki Tisza Klub ügyeletese azt mondta, a magas vízállás nem kedvez a rovaroknak, de a meleg és a szélcsend előcsalt már néhányat. A vízirendészet csónakja este 7 és 8 óra között indul el, hogy felderítse a helyzetet a Szolnok fölötti folyószakaszon.

– Független Hírügynökség –