Anyanyelvünkön helyesen és pontosan

Anyanyelvünkön helyesen és pontosan
© Fotó: Kogyilláné H. Szófia
Berettyóújfalu – A városi művelődési ház adott otthont a Berettyóújfaluban hagyományos szép beszéd versenynek.

A fő szempont a helyes nyelvhasználat és a természetes beszéd volt a városban évtizedes hagyományokra visszatekintő, napokban megtartott „Szép Magyar Beszéd” versenyen. A Kazinczy Ferencről elnevezett vetélkedő térségi fordulóján az általános iskolák felső tagozatosai mérettettek meg. Három intézményből összesen hét diák érkezett a kétfordulós versenyre.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Elsőként minden tanulónak maximum 3 perc időtartamban egy szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget kellett felolvasnia. Kötelező szövegként idén a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt, „Válogatott magyar mondák” részletét az 5-6. osztályosok kapták, Kováts Dániel Jellemkérdés című szövegének részletét pedig a 7-8.-os korcsoportban indulóknak kellett előadniuk. A zsűri tagjai Kapornai Andrásné nyugalmazott magyar szakos tanár, Kocsis Csaba közművelődési szakember és Kogyilla Zsolt, a Berettyó Kulturális Központ médiacsoport-vezetője voltak. A versenyzők közötti rangsort a szöveghűség, a hangképzés, természetes beszéd, és a hangvétel alapján állították fel.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

A kisebbek között első helyezett Gál Bíborka, a Széchenyi István Tagiskola diákja lett. A 7-8.-osok korcsoportjában Huli Lilla, a Széchenyi István Tagiskola tanulója végzett első helyen, így ő képviselheti városunkat a regionális döntőben, Kisújszálláson.

– Kogyilláné H. Szófia –