ÁNTSZ: téves következtetésekhez vezethetnek a kórházi fertőzések adatai

Budapest – Téves következtetéseket vonhatnának le a laikusok a kórházi fertőzésekről szóló nyers adatokból – erre hivatkozva tagadta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) erre vonatkozó, részletekbe menő közérdekű adatigénylését az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A hivatal szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a jogvédő szervezet olyan közérdekű adatigénylést nyújtott be a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, amely kiterjed mindazon adatra és dokumentumra, amelyből kiderül, hogy Magyarországon – egészségügyi intézmények szerinti bontásban – 2014-ben és 2015-ben hány nozokomiális (kórházi tartózkodás alatt vagy utána kialakuló) fertőzés történt a Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) adatai szerint.

A hivatal újra jelezte: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, azok összesítve mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Az NNSR adatbázisból nyert egyes adatok azonban a döntés-előkészítést szolgálják, mivel alapját képezik az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó infekciókontrollal kapcsolatos intézkedéseknek – közölték.

Emellett a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában és félrevezetheti a pácienseket – írták. Példaként említették: azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben a súlyosabb betegeket látják el, a fertőzések előfordulásának is magasabb az esélye, míg a könnyebb eseteket ellátó egészségügyi intézményekben alacsonyabbak ezek a mutatók. Csupán a nyers adatok ismeretében a laikusok téves következtetéseket vonhatnak le, és olyan intézményt választhatnak, amelyben esetleg éppen az ő betegségük ellátáshoz szükséges széleskörű szakmai tudás és tárgyi feltételrendszer megléte kérdéses – fogalmaztak.

Mindezeket figyelembe véve utasították el az adatigénylést – írták.

A TASZ kedden közölte: bírósághoz fordul, amiért az ÁNTSZ megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekűadat-igénylését.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából