Antiterrorista razzia Franciaországban

Kilenc embert vettek őrizetbe a rendőrök egy antiterrorista akcióban kedden, Franciaország déli részén.

Nagy mennyiségű fegyvert és lőszert is lefoglaltak. Egyelőre nem tudni, hogy a történteknek van-e közük ahhoz a minapi figyelmeztetéshez, miszerint több európai országban, így Franciaországban terrortámadások következhetnek be.

A rendőrség közlése szerint egy másik helyen, amit nem neveztek meg, őrizetbe vettek további három férfit. Őket azért, mert megtalálták a telefonszámukat annak az algériai születésű férfinak a mobilján, akit a hétvégén fogtak el Nápoly központi vonatpályaudvaránál, és állítólag bombagyártó felszerelést találtak nála. A francia rendőrség szerint az algériai származású férfi francia állampolgár, és kérik kiadatását Olaszországtól.

Az amerikai külügyminisztérium vasárnap adott ki közleményt, amelyben felszólítják az Európába utazó vagy ott tartózkodó állampolgáraikat, legyenek éberek, mert “megbízható információk” arra utalnak, hogy az al-Kaida és társszervezetei olyan terrortámadásokat terveznek Európában, mint amilyenek 2008-ban történtek az indiai Mumbaiban“.

Röviddel később a brit külügyminisztérium megerősítette, hogy ismételten fokozott éberségre szólítják fel a Franciaországba és Németországba utazó állampolgáraikat. A bejelentés szerint “magas fokú kockázatuk van terrortámadásoknak” a két országban.

A francia külügyminisztérium szóvivője a washingtoni és a londoni bejelentéssel kapcsolatban azt mondta vasárnap, hogy “azok összhangban vannak a francia állampolgároknak szóló felszólítással, mivel Franciaországban magas fokú terrorveszély alakult ki”. Bernard Valero közölte: Franciaország és szövetségesei között mind kormányzati, mind hírszerzési szinten folyamatos az információcsere, és az elhárítási együttműködés.

– Független HÍrügynökség –