Anonim módon, iratok nélkül is ellátják a Campuson rosszul lett fiatalokat

A Campus Fesztivál drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatását ismertető sajtótájékoztatón
A Campus Fesztivál drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatását ismertető sajtótájékoztatón - © Fotó: Matey István
Debrecen – A fesztiválozóktól azt kérik, ne hagyják egyedül azt, akin látszik, hogy gondja van.

Este 9 órától reggel 5 óráig először szervezett formában, támogató sátorban kérhetnek segítséget a Campus Fesztiválon azok a fiatalok maguknak vagy másoknak, akik valamilyen szerfogyasztás következményeként rosszul érzik magukat, és szakszerű segítségre van szükségük – hangzott el a fesztivált érintő drogprevenciós és ártalomcsökkentő szolgáltatásról tartott sajtótájékoztatón kedden a Nagyerdei Víztoronyban.

Mindig van másnap, de „aznap” is van, fogalmazott dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, aki hangsúlyozta, súlyos következményekkel járhat az alkoholfogyasztás, ha nem figyelünk. A város számára különösen fontos a fesztiválozók biztonsága, ezért 300 ezer forinttal támogatja azt: a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) működtetésével és támogatásával igyekszik a meglévő problémák kezelésére megoldást, vagy prevenciós lehetőségeket keresni. Kiemelte, fontos az intimitás, olyan környezetet teremtenek a rendezvény idején, ahol civilekkel segítenek bárkit, aki rosszul lesz.

Nem titok, a drog is „beköszön”

A nagyobb bulikban sajnos jelen van a kábítószer- és alkoholfogyasztás, ahogyan a „Dunán inneni” legnagyobb ifjúsági rendezvényen, a Campuson is, ahol a civilek mellett a szakképzett mentőorvosok szintén jelen lesznek – fogalmazott a Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Miklósvölgyi Péter.

A támogatósátorban háromfős szakszemélyzet várja az oda érkezőket, akiket állapotuktól függően kezelnek. – Anonim módon, mindenféle dokumentum nélkül jöhetnek. A sátorban folyamatos felügyeletet, vizet, pezsgőtablettákat és vitaminokat biztosítanak a számukra. Akinek pedig pihenésre van szüksége, nyugodtan használhatja az ágyakat. Fontos, hogy ezek a fiatalok a támogatósátorba jussanak, hogy ne legyen veszélyeztetve az egészségi állapotuk, és ne legyenek bűncselekmények áldozatai sem – mondta Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni vezetője.

A fesztiválozók prevenciós jelleggel is felkereshetik a támogató sátrat, bárkit tájékoztatnak a drogmegelőzés fontosságáról.

HBN