Ankarai merénylet – Egységesen elítéli a támadást a török sajtó

Ankara – Egységesen elítéli a hétfői török sajtó a legalább 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai öngyilkos merényletet, valamint visszafogottan, tényszerűen közli a támadással kapcsolatos információkat.

Több lap a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezetet jelöli meg a merénylet végrehajtójaként.

A Sabah című legfőbb kormánypárti napilap mészárlásként értékelte az incidenst, amely elsősorban az ártatlan polgári lakosság ellen irányult. Az újság kiemelten foglalkozott Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök vasárnapi esti nyilatkozatával, amely szerint az állampolgároknak nem kell aggódnia, a kormány megtorolja a támadást.

A Hürriyet című ellenzéki napilap kiemelte, hogy a vasárnapi ankarai merénylet mindössze 25 nappal követte a legutóbbi, 29 halálos áldozatot követelő fővárosi támadást.

Az újság tudni vélte, hogy a robbantáshoz használt fehér színű, BMW márkájú gépkocsit a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Sanliurfa tartomány Viransehir körzetéből hozták Ankarába. A Hürriyet arról értesült, hogy a Kizilay téri merényletet ugyanaz a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport követte el, mint a február 17-i támadást.

Az információt hivatalos források azonban még nem erősítették meg.

A Cumhuriyet című, szintén ellenzéki napilap hétfői száma “véres vasárnap” felirattal a címoldalán jelent meg. Az újság rávilágított arra, hogy a török biztonsági erők jelenleg 20 olyan gépjárművet keresnek, amelyet a későbbiekben robbantásos merényletekhez használhatnak fel.

A Habertürk című napilap információi szerint az öngyilkos merénylethez használt autó – a legutóbbi esethez hasonlóan – lopott volt. Február 26-án került Ankarába – írta az újság.

A Posta című napilap kitért arra a részletre, hogy az utasok már befejezték a beszállást és az autóbusz épp indulni készült vasárnap este, amikor abba hátulról az öngyilkos merénylő autójával belerohant.

A Milliyet című ellenzéki napilap szemtanú-beszámolókkal igyekezett érzékeltetni az eset körülményeit. Több utas azokat a pillanatokat írta le, amikor a robbanás keltette légnyomás a busz belsejéből az apró darabokra tört üvegablakokon keresztül az úttestre vetette őket.

A Sözcü című kemalista napilap fogalmazott a legképletesebben. Egy helyen “harcmezőhöz”, máshol pedig “az ítéletnap helyszínéhez” hasonlította az Ankara központjában elhelyezkedő Kizilay teret. Az újság megjegyezte: napok óta sejthető volt, hogy bombarobbantásra készülnek a török fővárosban, ennek ellenére az elkövetők a legforgalmasabb környéken tudták végrehajtani a támadást.

– MTI –
hirdetés