Ankarai merénylet – Belügyminisztérium: a PKK tagja volt az elkövető

Ankara – A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet egyik 24 éves női tagja volt a 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai öngyilkos merénylet elkövetője – jelentette be a török belügyminisztérium kedden.

A tárca internetes oldalán olvasható nyilatkozat szerint Seher Cagla Demir 1992-ben született, török állampolgár volt, személyigazolványa az északkelet-törökországi Kars tartomány lakosaként tüntette fel.

A lány 2013-ban csatlakozott a Kurdisztáni Munkáspárthoz, majd Szíriába ment, ahol a PKK-hoz köthető Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia soraiban kapott kiképzést – olvasható a szövegben.

A Dogan török hírügynökség korábban kiszivárgott információk alapján további részleteket is közölt a lány életéről. Seher Cagla Demir az egyetem elkezdéséig szüleivel az északnyugat-törökországi Tekirdag (Rodostó) tartományban élt. Családja mintegy 30 évvel ezelőtt költözött oda a részben kurdok által is lakott Karsból. A lány 2012 őszétől turizmus szakon tanult a nyugat-törökországi Balikesirben.

Az egyetemista fél évvel később, 2013 tavaszán adott utoljára hírt magáról, az édesapa jelezte is a hatóságoknak, hogy eltűnt. A szülőket a az öngyilkos merénylettel kapcsolatos nyomozás folyamán őrizetbe vették, a lányuk azonosíthatósága érdekében vérmintát vettek tőlük – számolt be róla a hírügynökség.

Az elkövető szüleivel együtt eddig 12 embert vettek őrizetbe a március 13-i robbantással kapcsolatban. Aznap a kora esti órákban egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában lévő Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében.

Mehmet Müezzinoglu egészségügyi miniszter legutóbbi összesítése szerint a támadásnak 37 halálos áldozata volt. Ankara biztonságáért az incidenst követően új rendőrfőkapitány felel – jelentette szintén a Dogan.

A török légierő 9 órával az eset után, hétfő hajnalban a PKK észak-iraki Kandil-hegységben lévő állásait bombázta. A hadsereg közleménye szerint 11 vadászbombázóval 18 célpontra mértek megsemmisítő csapásokat. A légitámadások során a PKK 45 harcosa vesztette életét.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres harcot folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

– MTI –
hirdetés