Ankarai merénylet – Áder János részvétét fejezte ki a török elnöknek

Budapest – Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a 28 halálos áldozattal járó szerdai, ankarai merénylet miatt.

A török elnöknek küldött – a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott – levélben az áll: Áder János mély fájdalommal értesült arról, hogy “a baráti Törökországra ismét lesújtott a terror”. Levelében az államfő azt kérte, török kollégája tolmácsolja őszinte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, a kegyetlen merénylet sebesültjeinek.

“A felháborító gaztett tovább fokozza elkötelezettségünket, hogy mindent megtegyünk az értékeinket megtagadó, embertelen erőszak ellen” – tette hozzá.

Szerda délután gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a török fővárosban, a legutóbbi információk szerint a merényletnek 28 halálos áldozata és 61 sebesültje van. A merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál; a detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. Az áldozatok többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Sajtóértesülések szerint egy szír származású férfi hajtotta végre a merényletet, aki kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

– MTI –