Anglia a nyolcaddöntőben

Anglia a nyolcaddöntőben
Az amerikai labdarúgó válogatott a 91. percben szerzett góllal jutott tovább a C csoportból.

A végső győzelemre is esélyes angol válogatott nem követte az előző nap kiesett franciákat: a Capello-legénység legyűrte Szlovéniát és bejutott a vébé legjobb tizenhat csapata közé.

Az első percek kezdeti szlovén rohamai után átvette az irányítást a Három Oroszlános gárda és előbb Wayne Rooney, majd Frank Lampard riogatta Handanovicsot.

A félidő közepére nyomasztóvá vált Anglia fölénye, amely a 23. percben góllá érett: Milner jobb oldali beadását a berobban Jermaine Defoe vágta a szlovén kapus szeme közé, a tehetetlen portás felemelt kezéről vágódott a háló közepébe a labda.

A gól után támadásban maradt a vörös mezes angol csapat és a liverpooli Gerrard révén majdnem megduplázta előnyét, ám a kapuvédő hatalmas bravúrral hárította a közeli lövést!

A szünet után igyekeztek újítani a szlovénok, de ha eljutottak az ellenfél kapujáig, akkor James kapus az útjukat állta. Az utolsó negyedórára visszavettek a felek, Szlovénia annak tudatában futballozhatott, hogy a másik pályán rendezett USA–Algéria gólnélküli állása még így is neki kedvez.

A vége 1–0 maradt, ám mint kiderült, ez az eredmény csak Angliának volt jó.

Amerikai krimi

Az angolok meccsével egy időben Algéria és az Egyesült Államok feszült egymásnak, igazi ki-ki mérkőzésen.

A kedvezőtlenebb helyzetben lévő afrikaiak kezdték aktívabban a mérkőzés, de idővel az amerikaiak is belelendültek. A szünetig felváltva forogtak veszélyben a kapuk, de a másik stadionban megszületett angol találat miatt az USA-nak egyre sürgősebb lett.

A második félidőben tovább tartott az ádáz küzdelem, de úgy tűnt, egyik gárda sem képes betalálni, ez pedig a kiesésüket jelentette volna.

Ám a végére maradt a csattanó: a 91. percben Dempsey lövése kipattant a kapusról, pontosan Donovan elé, aki öt méterről a hálóba lőtt, ezzel az USA továbbjutott.

Hírek a foci VB-ről

Jegyzőkönyvek

 Egyesült Államok-Algéria 1-0 (0-0)

 Pretoria, Loftus Versfeld Stadion, 35.827 néző, v.: de Bleeckere (belga). Egyesült Államok: Howard – Cherundolo, DeMerit, Bornstein (Beasley, 80.), Bocanegra – Donovan, Bradley, Edu (Buddle, 64.), Dempsey – Altidore, Gomez (Feilhaber, 46.). Algéria: Uhed Mbuli – Bugerra, Halisz, Jahia, Belhadzs – Kadir, Jebda, Lacen, Ziani (Gediura, 69.) – Dzsebbur (Hezal, 65.), Matmur (Szajfi, 85.). Gólszerző: Donovan (91.) Piros lap: Jahia (92.) Sárga lap: Altidore (62.), Beasley (90.), illetve Jebda (12.), Jahia (76., 93.)


Anglia-Szlovénia 1-0 (1-0)

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 36 893 néző, v.: Stark (német). Anglia: James – Johnson, Upson, Terry, A. Cole – Milner, Gerrard, Lampard, Barry – Defoe (Heskey, 86.), Rooney (J. Cole, 72.). Szlovénia: S. Handanovic – Brecko, Suler, Cesar, Jokic – Birsa, Koren, Radosavljevic, Kirm (Matavz, 79.) – Ljubijankic (Dedic, 62.), Novakovic. Gólszerző: Defoe (23.) Sárga lap: Johnson (48.), illetve Jokic (40.), Birsa (79.), Dedic (81.)