Andzejs Lebedevs érzi a debreceniek szeretetét

Andzejs Lebedevs verhetetlen volt
Andzejs Lebedevs verhetetlen volt - © Fotó: Boros Norbert
Debrecen – Még csak 20 esztendős a lett salakos, de már sztárként kezelik a cívisvárosban. Interjú Andzejs Lebedvesszel, a salakmotoros junior Eb-elődöntő győztesével.

Kevés olyan egyértelmű dolog van, mint az a megállapítás, hogy Andzejs Lebedevs igazi közönségkedvencé nőtte ki magát Debrecenben. Az ifjú lett salakos – aki novemberben lesz 21 esztendős – igencsak érzi a Gázvezeték utcai salakstadion oválját, hiszen az elmúlt három esztendőben négy alkalommal indult világversenyen a cívisvárosban s kétszer dobogóra állhatott, ráadásul a pódium legfelső fokát foglalhatta el. Erre a nagyszerű eredménysorra szombaton még rátett egy lapáttal, hiszen a junior Európa-bajnokság elődöntőjében szintén diadalmaskodni tudott. A viadal végén beszélgettünk a debreceni szurkolók által rendkívüli módon kedvelt salakszóróval.

Kissé aggódtunk, amikor a versenyt megelőző, délelőtti edzésen nem vettél részt.

Andzejs Lebedevs: Igazából nem volt semmi probléma, csak kissé későn készültek el a motorjaim, ezért nem értem ide a tréningre.

Az edzés hiánya közrejátszott abban, hogy az első futamodban kikaptál a lengyel Bartosz Smektalától?

Andzejs Lebedevs: Lehet. A lengyel srác nagyon jól kapta el a startot, s utána hiába próbálkoztam, nagyon gyors volt.

Ez volt az egyetlen pontvesztésed, a folytatásban négy futamgyőzelmet arattál, amivel megszerezted az első helyet. Ilyen eredményre számítottál?

Andzejs Lebedevs: Sikerült megtalálnunk a legjobb beállításokat, s amikor nem én jöttem el elsőként a startot követően, akkor is tudtam előzni. Jól ismerem ezt a pályát, az utóbbi években többször is versenyeztem itt, tudom, hol lehet előzni.

Szerencsére bejöttek a támadásaim. A verseny előtt az elsődleges célom a továbbjutás kiharcolása volt, de természetesen szerettem volna nyerni.

Gondolom észrevetted, hogy a debreceni közönség rajong érted.

Andzejs Lebedevs: Természetesen érzem a szurkolók szeretetét, aminek nagyon örülök, és köszönöm nekik. Nagyon jó így motorozni, ennek megfelelően szeretnék mindig szép versenyzést bemutatni a közönségnek.

Mikor láthatunk legközelebb Debrecenben?

Andzejs Lebedevs: A páros Európa-bajnoki elődöntőben Maksims Bogdanovsszal a harmadik helyen végeztünk a németországi Güstrowban, így bejutottunk a fináléba, amit szeptember 26-án Debrecenben rendeznek. Remélem, minden rendben lesz, s újra visszatérhetek.

– Boros Norbert –

Fotó: Boros Norbert