Android vs. biztonság

Rengetegen használják, ezért is fontos a biztonság.
Rengetegen használják, ezért is fontos a biztonság. - © Fotó: AFP
A legnépszerűbb mobilos szoftver elkötelezetten harcol a cybervírusok ellen, és a tavalyi jelentésük szerint egész jól csinálják. Nem csak a fejlesztőknek, de a felhasználóknak is megnyugvást nyújtanak a Google előző évi számadatai.

A hagyományos biztonsági rendszer mellett automata és manuális vizsgálatokat is rendszeresen végeznek, hogy megvédjék a felületet a kémprogramoktól, adathalászoktól, csalóktól és a kéretlen üzenetektől. A Google Play veszélytelenségéhez pedig valós idejű adatokat használnak fel. A Google operációs rendszere egy nyílt platform, így külső forrásokat is igénybe vesznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben van. A csaknem 44 oldalas jelentésből a cég képviselői a következőket emelték ki:

  • A Google Play több, mint egy milliárd eszköz biztonságáért felel, ami több mint kétszáz millió víruskeresést jelent naponta.
  • Az Androidos eszközök alig 1 százaléka fertőződött meg az elmúlt évben, melynek csak 0,15 százalékát töltötték le a Play Áruházból.
  • 2014 első negyedéhez képest 50 százalékkal csökkent a kártevők száma a Google Playen az év végére.
  • A lehetséges SSL problémák elkerülése végett a SafetyNet 400 millió kapcsolatot ellenőriz naponta.
  • Összesen 79 biztonsági hibát jelentettek külső forrásból, és 25 ezer alkalmazás kapott biztonsági frissítést az év során.

A tavalyi számadatok magukért beszélnek, de a Google 2015-ben is nagy hangsúlyt fektet majd a stabilitásra.

 
hirdetés