Amszterdamban randevúznak a legjobb atléták – természetesen a debreceniek is ott lesznek

Kazi Tamás is ott lesz
Kazi Tamás is ott lesz - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Remek formában, egyéni csúcsokat döntve indulnak az Európa-bajnokságra a debreceni atléták.

A XXIII. atlétikai Európa-bajnokságnak az amszterdami Olimpiai Stadion ad otthont július 6-10. A Debreceni Sportcentrum-SI versenyzői igazán kitettek magukért a kvalifikációk során, hiszen öt cívisvárosi sportolóért szoríthatunk a hollandiai kontinenstornán.

Egyéni csúcsdöntések

A 3000 méteres akadályfutásban az eddig remek szezont produkáló Kácser Zita méretteti meg magát. – ,Szerencsére a felkészülésem ideálisan halad, jó állapotban vagyok, amit mi sem bizonyít jobban, hogy idén több alkalommal is teljesítettem az Eb kiküldetési szintet, illetve folyamatosan javítok az egyéni csúcsaimon. Az elmúlt időszak a versenyzésről és a formába hozásról szólt, mely időszak versenyei rengeteg sikerélményt adtak. Több nemzetközi viadalon is indultam az elmúlt hetekben, amelyek a felkészülési időszaknak megfelelően nagyon jól sikerültek, és mindenképpen hasznosnak bizonyultak, sok tapasztalattal tértem haza Madridból, Luzernből és a többi rangos versenyről. Az Eb-n nagyon szeretnék döntőbe kerülni. A csúcsformát Amszterdamra terveztük az edzőmmel, így egy újabb egyéni rekordjavítás, és az olimpiai szint elérése hatalmas elégedettségre adna okot. Remélem, a holland szeles időjárás nem akadályoz a céljaim elérésében. Ez egy nagyon jó hangulatú Eb lesz, és azt kívánom, hogy a többi debreceni atlétával együtt olyan eredményt érjünk el, amivel méltón meg tudjuk köszönni a klubunk támogatását és töretlen bizalmát! – mondta a cívisvárosi sportoló, aki pénteken 13 órától kezdi meg szereplését az előselejtezőkben.

A legfiatalabb

A tavalyi svédországi junior Eb-n 100 gáton ezüstérmes Kozák Luca a Budapest Openen egyéni rekorddal hangolt a kontinensviadalra. – A sikeres fedett pályás idény után bizakodva vártam a szabadtéri szezont. A fő célunk egyértelműen az Európa-bajnokság, amire 13,30 volt a nevezési szint. Reménykedtem, hogy meg tudom futni ezt az időt, és a Budapest Openen sikerült két egyéni csúcsot futnom. Az előfutamban 13,31-et, majd a döntőben 13,20-at futottam, amivel beállítottam a korosztályos országos csúcsot. Ezzel a 13,20-as futással tartoztam magamnak, hiszen a tavalyi évben a junior Európa-bajnokságon ennyivel lettem második, de ott a megengedettnél nagyobb volt a hátszél, ezért nem volt hiteles eredmény. Most egyértelműen az a cél, hogy csúcsformában érkezzek Amszterdamba, szeretném tovább javítani az egyéni csúcsomat. Én vagyok a csapat egyik legfiatalabb tagja, remélem sok tapasztalattal és jó eredménnyel érkezek majd haza, amit majd kamatoztatni tudok a következő években is – zárta gondolatait a selejtezőkben szerdán 11.40-kor rajthoz álló atléta.

Magabiztosan

A DSC-SI atlétája, a portlandi fedett pályás világbajnokságot is megjárt Kerekes Gréta szintén szerdán 11.40-kor áll rajthoz a 100 méteres gátfutás egyik előfutamában.


f33

Kerekes Gréta | Fotó: Derencsényi István


– Nagyon örülök az eddig szezonomnak, hiszen a fő cél az Európa-bajnoki szereplés volt. Nagyon jól időzítettünk a szint megfutásával. Keményen dolgoztunk az edzőmmel, és szerintem nagyon jó úton járunk, hisz még csak egy éve dolgozunk együtt. Hatalmas egyéni csúccsal teljesítettem az Eb-szintet (13.15), s ez magabiztosságot ad. Nem szeretnék arról beszélni, hogy mi a célom az Eb-n, nyílván minél jobb eredményben bízom, s minél előkelőbb helyen akarok végezni – fogalmazott a 100 gáton és a 4×100-as váltóban is érdekelt sportoló.

Többről álmodik

A rigai nemzetközi versenyen bronzérmes, a Kelet Kupán 400 gáton és 110 gáton is első Koroknai Tibor az Eb első napján, szerdán 17.05-től áll rajthoz a selejtezőben az előbbi számban. – Hosszú ideje nem volt ilyen jó és nyugodt felkészülésem. Sok időt tudtam edzőtáborban tölteni, rengeteg speciális erősítő munkát megcsináltunk Szabó Robi vezetésével. Összességében nagyon biztató felkészülés volt. A kontinensviadalon a minimum, hogy szeretnék középdöntőbe jutni, és ha ötven másodpercen belüli idővel, akkor annak már örülnék. Ezek a reális elvárások, de ennél többről álmodom – vélekedett a 400 gátas hajdúsági atléta.

Óriási dolog a döntő

Az idén 800-ról 1500 méterre váltó Kazi Tamás kemény felkészülésen van túl. A sokszoros magyar bajnok középtávfutó csütörtökön 18 óra 20 perctől mutatkozik be a selejtezőben. – A felkészülésem úgy sikerült, ahogyan azt az edzőm, K. Szabó Gábor megálmodta, sőt nagyon sok esetben még saját magamnak is meglepetést okoztam. Nem volt egyszerű a távváltás 800-ról 1500-ra, elképesztő, ha visszagondolok, hogy hány kilométert futottam le november óta… Kemény volt, de megdolgoztunk azért, hogy ott legyek Amszterdamban. Jó állapotban vagyok, ez tisztán látszik az eredményekből. Ezen a távon nem mondhatnám, hogy nemzetközi tapasztalattal rendelkezem, de magabiztos vagyok, mert az edzéseken elért eredményeim jobb időre jogosítanak fel, mint ahol jelenleg tartok. Nagyon erős a mezőny, ezt mutatja, hogy bővítették a futamok számát is, négy másodpercen belül van az egész brigád, apróságokon múlik a továbbjutás. Eltökélt célom, hogy döntős legyek. Óriási dolog lenne, nagyon szeretnék bizonyítani és egyben örömet okozni elsőképpen magamnak, de az edzőmnek, a Sportcentrum vezetőinek és Debrecen városának. Egy biztos, minden idegszálammal erre koncentrálok, és mindent megteszek azért, hogy sikerüljön! – mondta a londoni olimpiát is megjárt atléta.

HBN-Ó Nagy Ferenc

Címkék: , ,