Amőbaként a politika

Amőbaként a politika
© Illusztráció: HBN-archív
Ahogy a rendszerváltás utáni években a regnáló kormányok mindent elkövettek a korábbi központosított államgépezet lerombolására, úgy az elmúlt öt év annak helyreállításáról szól. Bár a víziközmű-szolgáltatás nagy részét még nem egy, hanem öt nagy, mesterségesen felduzzasztott állami cég végzi, a tavalyi eredményük, amiről a Népszabadság számolt be, azt mutatja, nem biztos, hogy ebben az irányban kellene tovább menni. Égerházi Péter írása.

Úgy semmiképpen, ha nem hagyunk időt a növekedés okozta változásokhoz igazodni. Márpedig minden arra vall, hogy az ellátási területük sokszorosára emelkedését a víziközmű-szolgáltatók nem tudták lekövetni a szervezeti rendszerükben. Akkor, mégis mi indokolhatta az ésszerűtlenséget? Az ágazatban jártasok szerint ebben is a politika diktált. Pontosabban, a politika kiszolgálta valaki vagy valakik érdekeit, mint már annyi esetben. Csakhogy ezek az íratlan paktumok, ahogy születnek, egyik pillanatról a másikra, úgy is múlnak el. Nagy valószínűséggel ebben az esetben is ez történt, mert két évvel ezelőtt még az MNV Zrt.-vel a háta mögött tudott csábító ajánlatokat tenni a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. is az önkormányzatoknak, de azóta az ígéreteinek egy részét nem tudta beváltani. Vélhetően elvesztette a „hátországát”, ilyen formán semmivel nem járt jobban, mint akiknek ígértet tett. Talán, ha nem folyna be mindenbe amőbaként a politika…

– Égerházi Péter –


Túl nagy a kabát a TRV-re?
A Népszabadság arról számolt be, hogy tavaly több mint tízmilliárd forint veszteséget szenvedtek el az állami víziközmű-szolgáltatók. A Tiszamenti Regionális Vízművek hiánya nem egészen egymilliárd forint. Hajdú-Biharban a TRV-nél érdekelt önkormányzatok csaknem a fele fontolgat szolgáltatóváltást.

hirdetés