21. századi

2020.02.06. 17:00

Maruzsa Zoltán: a módosított Nat vállaltan hazafias és gyerekközpontú

Az a cél, hogy a magyar diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában pedig életképes tudást szerezzenek.

„A módosított Nemzeti alaptanterv (Nat) vállaltan hazafias, gyerekközpontú és 21. századi” – nyilatkozta a köznevelésért felelős államtitkár csütörtökön.

Maruzsa Zoltán közölte: az a cél, hogy a magyar diákok az iskolában megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában életképes tudást szerezzenek.

„A szeptemberben az 1., 5. és 9. évfolyamon, felmenő rendszerben életbe lépő módosított Nat nem új lesz, hanem átfogóan módosított, amely részben megőrizte a régi bevált elemeit, részben pedig megújult” – tudatta.

„A módosított Nat erősíti a nemzeti identitást, bemutatja a nemzeti kultúrát, a keresztény kulturális értékeket, a nemzeti hagyományokat, a magyar művészetet, a magyar nyelvet, segíti a közös magyar alapműveltség kialakítását és növeli az idegennyelv-tanítás hatékonyságát”

- sorolta.

„Hangsúlyosabb benne a digitális készségek, a pénzügyi tudatosság, a teremtett környezet, a természet és az egészség védelme. Újdonságként pedig megjelenik a természettudomány tantárgy bevezetésének lehetősége, amely a diákoknak izgalmasabban, összevont formában, »science-típusú« tananyagként kínálja a fizika, a kémia és a biológia tantárgyakat” – jelezte.

„A felnőtt életre való felkészítés keretében hangsúlyosabbak az állampolgári, a pénzügyi, a társadalmi és a családi ismeretek. A módosított Nat ösztönzi az aktív és tájékozott állampolgári magatartást is. A diákok megtanulják például, hogyan kell használni az ügyfélkaput, miként kell ügyeket intézni. Matematikából a hétköznapi matematikai ismeretek elsajátítását hangsúlyozza. A magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak pedig tartalmi megújításon mentek át” – ismertette az államtitkár.

Kiemelte, hogy

csökken a diákok maximális heti óraszáma.

Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amelyből 22 a kötelező. A maximumban már benne van a heti öt testnevelés óra is. A 11-12. évfolyamon pedig a maximum 34 óra lehet.

Elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket az Oktatási Hivatal honlapján tesznek majd közzé. Az átdolgozott tankönyvek is időben rendelkezésre állnak majd. „Teljesen időben vagyunk” – mondta az államtitkár.

Maruzsa Zoltán kijelentette: a balliberális ellenzék és balliberális szervezetek kritikájában nincsen semmi új,

„elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak”.

Hangsúlyozta: „mi nem ilyet akarunk.” A kifogásolt írókkal kapcsolatban azt mondta: Wass Albert már a 2012-es Nat-ban is szerepelt, tehát, nem új az anyagban. Nyirő József – Tamási Áronnal együtt – a székely irodalom klasszikusa – fejtette ki. „Kertész Imre és a Sorstalanság szerepelni fog a kerettantervben, ami a Nemzeti alaptanterv részletes szabályozását tartalmazza” – tette hozzá.

Hozzátette: a hosszas előkészítés és számos egyeztetés nyomán megújult Nemzeti alaptanterv az új értékelési és támogató rendszereken keresztül csökkentheti a lemorzsolódást, a végzettség nélküli iskolaelhagyást és erősítheti a méltányosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában