Amint tehetik, továbbállnak a menekültek

Albánul beszélő koszovói határsértők gyalogolnak az úton Ásotthalom és Mórahalom között
Albánul beszélő koszovói határsértők gyalogolnak az úton Ásotthalom és Mórahalom között - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Debrecen – A megyeszékhelyen nem érezhető a délről érkező menekülthullám hatása.

A hétfői állapotok szerint a 820 férőhelyes debreceni nyitott befogadó állomás és a 90 személyes őrzött befogadó központ kihasználtsága 80 százalékos volt – tudtuk meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékesétől. Ezt erősítette meg a Debreceni Polgárőr Egyesület elnöke, Dolycsák Ferenc is, aki a tőlük ott szolgálatot teljesítő két kollégája beszámolója alapján elmondta, nincs telt ház a befogadó állomáson.

A tábor körül nem találkoznak a korábbinál több ideiglenesen ott tartózkodóval annak ellenére sem, hogy a televíziós tudósításokban Debrecent jelölték meg, ahová a zöldhatáron át érkező, illetve különböző nemzetközi vonatokról visszatartott – főként koszovói – menekülteket elszállítják. A debreceni polgárőrök arról is beszámoltak, hogy ugyanakkor megnőtt a járműforgalom, a táborhoz naponta több busz érkezik és távozik menekültekkel, akiket feltehetően a regisztrálásuk után tovább visznek az ország más befogadó állomásaira.

Ismeretlen helyre távoznak

Az utóbbi hetekben tapasztalt menekültáradat kapcsán a bevándorlási hivatalba küldött kérdéseinkre küldött válaszokból kiderült, hogy a Magyarországon menedéket kérők döntő többsége nem tekinti célországnak hazánkat, ezért, ha mozgásszabadságuk nincs korlátozva, jelentős részük még a kérelme érdemi elbírálása előtt ismeretlen helyre távozik. Emiatt az ügyek 80 százalékában a kérelem benyújtását követő 10-20 napon belül megszüntetik az eljárást. Az egyszerűbb megítélés esetén a 10 százalékukról 30 napon belül dönthetnek, a bonyolultabb, összetettebb esetekben a közigazgatási eljárás 4-5 hónapig is eltarthat. Ez alatt a kérelmezők jogosultak – mindeneke­lőtt – szállásra, étkezésre, higiéniás szolgáltatásokra és a háziorvosinak megfelelő szintű egészségügyi ellátásra.

Mint arról az internetes hírportálok beszámoltak, Koszóvóban a kilátástalan gazdasági helyzet miatt a lakosság egyhatoda, azaz 300 ezer ember tervezi, hogy emigrál Németországba. Ennek oka, hogy ha nem is kapják meg a menekült státuszt, ami szinte száz százalékban biztos, a több hónapnyi kérelemelbírálási idő alatt viszont magas összegű segélyt vehetnek fel euróban. Amennyiben pár hétre lerövidítenék az eljárás idejét, már nem érné meg a bizonytalan nyugati „kiruccanás” – ismerték fel az illetékesek, így várhatóan módosítják a menekültkérelem elbírálási rendjét Németországban.

Nálunk várható-e hasonló? – tettük fel a kérdést a bevándorlási hivatalnak, amelytől azt a választ kaptuk, hogy „az uniós jogharmonizációs kötelezettségeinkből eredően folyik a menekültügyi joganyag felülvizsgálata, amelynek során lehetőség van az uniós jogszabályi keretek között bizonyos típusú eljárások felgyorsítására.” Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e korlátozni a táborlakók mozgásszabadságát. A válasz: „A tervezett jogszabály-módosítás a menedékjoggal való visszaélések számának csökkenését is célul tűzi ki.”

HBN–ÉP