Helyi közélet

2013.03.04. 13:09

A talaj még elbírna egy kis csapadékot

Debrecen - A jó idő „kicsalta” a szántóföldre a traktorokat is: megindulnak a tavaszi szántóföldi munkák.

Debrecen - A jó idő „kicsalta” a szántóföldre a traktorokat is: megindulnak a tavaszi szántóföldi munkák.Bár az év első két hónapjában mintegy 100 mm csapadék hullott, ami lényegesen több a sokévi átlagnál, nincs vízállás még a Hortobágyon sem.

– A szántóföldek elbírnának még egy kis csapadékot, reméljük március és április folyamán lesz még esős nap. A jelenlegi napos időjárás lehetővé tette, hogy a szántóföldeken is meginduljon a munka. Folyik az őszi vetés fejtrágyázása, ami néhány százalékban már megtörtént, ám mivel nem fagyott a talaj, most a „puha” talajra nem tudnak a gépekkel rámenni, így várni kell néhány napot – tájékoztatta a Naplót Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságnak vezetője.

Megjegyezte, hogy az őszi vetésű kalászosok – árpa, búza, tritikálé, rozs – jól viselték a telet, szépen növekedtek, fejlődtek. A fejtrágyázás után pedig látványosan színesedik majd a határ. A fejtrágyázás mellett megindulnak hamarosan a talaj-előkészítési munkák, aztán földbe kerülnek a kalászosok, a borsó, cukorrépa, napraforgó és majd a kukorica is.

HBN-KER

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában