Amikor nő a nagyfőnök

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – A hölgyeknek az élet több területén is helyt kell állniuk, ezért inkább óvatos duhajok.

Az elmúlt öt évben csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyekben a nők is tulajdonosi vagy aláíró szerepet kaptak. „Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a hölgyekhez is kötődő cégek megbízhatóbbak, visszaszorulóban van a nők szerepe a cégvilágban” – mondta az adatokat közzétevő Opten vezetője.

Jó hatással van

„Összehasonlítottuk megbízhatósági szempontból a női érdekeltséggel rendelkező cégeket, illetve a tisztán férfi felső vezetéssel és tulajdonosi szerkezettel bíró gazdasági társaságokat, és azt tapasztaltuk, hogy a gyengébbik nem képviselői pozitív hatással vannak a vállalkozások életképességére” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője. 2011 óta jelentősen megváltozott a hazai cégstruktúra, s ez hatással volt a nemek arányára is a vállalkozások vezetésében. A vállalkozások számának emelkedése, majd drasztikus visszaesése érdekes módon jobban megrostálta a gyengébbik nemhez kötődő társaságokat. 2011-ben még a cégek 61 százalékához volt kapcsolható nő, mára az arány 57 százalékra esett vissza. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a tisztán férfi menedzsmenttel rendelkező vállalkozások kockázati besorolása tíz százalékkal rosszabb.

Többször átgondolja

A tapasztalatok szerint a nők megbízhatóbbak, döntéseiket többször is átgondolják, nem sietve választanak álláspontot. Személyes dicsőségre sem vágynak olyan mértékben, mint a férfiak, így könnyebben tudnak együtt dolgozni másokkal. Míg a vezető beosztású férfiak hajlamosabbak személyes érdekeik érvényesítésére, a nőket az is vezérli, mit tudnak tenni kollegáikért. Mivel a férfiak sok esetben jobban vágynak a sikerre, többet is kockáztatnak, könnyebben harapnak rá a kiskapuk nyújtotta lehetőségekre, mint a nők, akik inkább hosszabb távra terveznek. A rohanó üzleti életben egyre komolyabb feszültséggel és leterheltséggel kell szembenézniük a cégvezetőknek. A hölgyeknek az élet több területén is helyt kell állniuk, ezért kevesebben vállalják közülük az akár napi 10-12 munkaórát is felemésztő felsővezetői szerepet.

HBN