Amikor mindenki másképp csinálja az iskolában…

Debrecen – Sajátos „szabadegyetemen” vehettek részt pénteken a tanulók, a pedagógusok és a szülők pénteken a Szoboszlói Úti Általános Iskolában: a kisdiákok kedvük szerint állíthatták össze órarendjüket aznap.

Az immár harmadik alkalommal megrendezett iskolanapon a gyerekek többek között izgalmas kémiai kísérletekben, félig legenda, félig igaz eseményeket bemutató történelemórán, logikai játékokat felvonultató matematikaórán vagy épp zenei koncerteken vehettek részt, függetlenül attól, hogy épp elsős vagy nyolcadikos az illető.

– Kezdetben kíváncsiak voltunk, miképp tudunk majd 450 gyereket úgy mozgatni, hogy mindenki olyan órára megy, ahová szeretne, de a tapasztalat azt mutatta, mindenki megtalálja a magának megfelelőt. Átlagosan 25-en jelentkeznek egy-egy órára, de ahol nagyobb az érdeklődés, ott előfordul, hogy megismételjük az órát – értesültünk dr. Pakurár Miklósné igazgatótól az „Iskola, másképp” című nap háttere iránt érdeklődvén.

A kulcsszó az élmény, az alkotás: a tanuló kipróbálhatja magát, például egy hajómakett összeállításában, vagy ajándéktárgyak készítésében is. A pedagógusok ilyenkor ugyancsak más-más oldalukról mutatkozhatnak meg, mint a hétköznapokon – játékos formában.

A sportudvart szeretnék felújítani

A szülőkre szintén fontos szerep hárul: most épp az egészséges táplálkozást demonstrálták, de nem szóban, hanem effajta ételek elkészítésével, felkínálásával. Ha pedig, úgymond, tetszett nekik a nap, adományokat is felajánlhatnak egyenként legfeljebb 500 forint értékben az iskola alapítványai számára – tavaly így sikerült újabb hintát vásárolni, az idén pedig a sportudvart szeretnék felújítani.

Címkék: , ,