Amikor még négy vonal volt a városban – Boldog szülinapot, debreceni villamosok!

Amikor még négy vonal volt a városban – Boldog szülinapot, debreceni villamosok!
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A vaskerekes városi személyszállításban Debrecen volt az úttörő a monarchiában.

Napra pontosan 105 évvel ezelőtt, 1911. március 16-án indult el az első villamos Debrecenben – ismertette Nagy Attila, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója az ebből az alkalomból nyílt villamostörténeti kiállításon a Faraktár utcai Vasutas Művelődési Központban. Az is kiderült, hogy a vaskerekes városi személyszállítás ennél jóval komolyabb múltra tekint vissza a városban. Az Osztrák-Magyar Monarchia első, gőz hajtotta utasszállító kocsijai 1884. október 2-án keltek útra.

Az első villamosok négy vonalon jártak Debrecenben. A fővonal a Nagyállomás a Nagyerdő között húzódott. Ezen kívül a Csapó utcán a tüzér laktanyáig, a Hatvan utcai vonalon a Baromvásár térig, a Kossuth utcán pedig a Vámházig mentek a szerelvények.


v12 (2)

Fotó: Molnár Péter


A debreceni villamos a fénykorát az 50-es, 60-as években élte. Akkoriban 7 vonalon, 35 kilométeren lehetett így utazni. A nagy visszaesés 1970 és 1975 között következett be, amikor a motorizáció fejlődésére hivatkozva visszafejlesztették, 6 vonalat megszüntettek. A 2-es villamos két éve közlekedik. A pálya hossza jelenleg összesen csaknem 20 kilométer.

A kiállítás keretében Gara Kálmán gyűjteményéből a korabeli villamosközlekedéssel összefüggő sok-sok érdekes régi fotót, tárgyakat, például jegyeket, bérleteket, egyenruhákat lehet megnézni.

HBN-OCs


A debreceni villamosok 105 csodálatos éve
Debrecen – Március 16-án lesz 105 éve annak, hogy Debrecenben megindult a villamosközlekedés, mi pedig archív fényképekkel és fontos adatokkal emlékezünk erre a jeles eseményre.

hirdetés