Amikor már nem elég az anyatej

A megfelelő fejlődéshez szükség van a hozzátápláláshoz
A megfelelő fejlődéshez szükség van a hozzátápláláshoz - © Illusztráció: Jupiterimages
Debrecen – A babák hozzátáplálásáról tudhattak meg többet az édesanyák.

A védőnői feladatokról hallhattak előadást a leendő és a már karjukon ülő gyermekkel érkező anyukák szerdán a Születés Hete programsorozat keretében. Az érdeklődők többek között a hozzátáplálás témakörében kaphattak bővebb információt. Mint azt a védőnő elmondta, a csecsemőknek 4-6 hónapos korban nő meg a tápanyagigényük, ekkor kell megkezdeni a hozzátáplálásukat, gabonapép és főzelékek formájában. Kilenc hónapos koruk körül meg kell ismertetni őket a darabos étellel, ennek egyik legjobb módja a kifli, mellyel a gyermek megtanulja a markolást, szájával a tépő mozdulatot és a rágást. Mint azt a védőnő elmondta, ezen technika elsajátítására nem ajánlatos kukit adni, ugyanis az a nyál hatására összeesik és feltapad az ínyvitorlára.

Változó irányelvek

– Hozzátáplálásnál az idény zöldségeket és gyümölcsöket preferáljuk, egyáltalán nem baj, ha téli időszakban mondjuk három hónapig csak almát eszik a gyerek, mert ekkor nem az ízérzékelésüket fejlesztjük. Minél változatosabban próbáljuk a babáknak az étrendjét összeállítani, annál hamarabb lesznek válogatósak, hiszen mindig az új ízeket követelik – hangsúlyozta a szakember. – Érdekesség, hogy a jól szopó babák, a hozzátáplálás kezdetén a gyümölcs alapú, édeskés ízű főzelékeket (alma-krumpli, őszibarack-krumplival) kedvelik. A „k” kezdőbetűs zöldségeknél jellemző, hogy a szájukba beveszik, nyelvükön érzik az édeskés ízt, a lenyelésnél viszont kesernyés számukra, ezért is kell ezeket egy kicsit későbbi időszakban bevezetni – tanácsolta a védőnő.

A legújabb irányelvek szerint, a csecsemőknek 4-6 hónapos koruk között találkozniuk kell a gluténnal (fél keksz két naponta), 8 hónapos kortól reszelt sajtot, 10 hónapos kortól natúr joghurtot és kefirt is fogyaszthatnak. Tejet már 15-18 hónaposan lehet adni a gyerekeknek, azonban arra figyeljünk, hogy a tej és a tejtermékek ne csökkentett zsírtartalmúak legyenek, a babák számára fontos zsírban oldódó vitaminok ugyanis csak a megfelelő zsírtartalmú tejtermékekben vannak.

HBN–PÁTZ