Amikor ezer külföldi cserkész vette be az alföldi metropoliszt és a világhírű pusztát

Akt.:
Amikor ezer külföldi cserkész vette be az alföldi metropoliszt és a világhírű pusztát
© Fotó: Fortepan
Debrecen – Immár pontosan 85 esztendeje annak, hogy 1933. augusztus 2. és 15. között Gödöllőn megrendezték a 4. Cserkész Világdzsemborit. A találkozónak Debrecen szempontjából is óriási jelentősége volt, hiszen a külföldi résztvevők közül több mint ezren látogattak ekkor a cívisvárosba és Hortobágyra is.

A Pest megyei királyi parknál 54 ország 26 ezer egyenruhása táborozott. A „Debreczeni Képes Kalendáriom” korabeli beszámolója szerint előzőleg két nagy kiránduló társaság volt bejelentve 1933. augusztus 5-re és 10-re Debrecenbe. Azonban a külföldi cserkészek megszerették a debreceni cserkészeket, és olyan sok szépet hallottak az alföldi metropoliszról és a világhírű Hortobágy pusztáról, hogy mind ide akartak kirándulni.

Felvonulás a főutcán

Az első nagy csoport, azaz 300 svájci cserkész augusztus 4-én érkezett a cívisvárosba. A híradás szerint Debrecen nemes büszkeséggel, régi hagyományaihoz méltóan fogadta őket. A Nagyállomás palotája ugyanis pazar pompában díszlett, s virág- és zászlódíszbe volt öltöztetve. A magyar lobogók sokaságában ott lengett a svájci nemzet hatalmas fehér keresztes piros zászlója is.

nagyall1940kotnyekantalFotó: Fortepan

A pályaudvaron az Egyetértés fúvózenekara a Himnusszal, Zöld József polgármester-helyettes pedig lelkes beszéddel fogadta az érkezőket. A svájci cserkészek ezután a főutcán át lenyűgöző rendben a Déri téri süllyesztett parkba vonultak, ahol már óriási közönség lepte el a teret. A múzeum lépcsőjén magyar ruhás lányok és fiúk koszorúban elhelyezkedve várták a cserkészeket.

Fogadás a vigadó teraszán

A cserkészinduló után dr. Hankiss János egyetemi tanár üdvözölte a cserkészeket német nyelven. Kardoss Eszter a magyar asszonyok, Lábass Edith a magyar lányok, Máyerszky Kató a cserkészlányok nevében köszöntötte az érkezőket, és mindegyik hölgy egy-egy csokrot adott át a vezetőiknek. Ezt leírhatatlan lelkesedéssel fogadták a svájciak.

Onnan szép rendben a nagyerdei strandfürdőre mentek, s a vigadó teraszán Debrecen vendégszerető közönsége látta őket vendégül. Másnap Debrecen nevezetességeit tekintették meg. Meglepte őket a város nagy fejlődése, a Déri Múzeum gazdagsága és köztük a magyar népélet tárgyi emlékei. A délutánt Hortobágyon töltötték – ami szintén felejthetetlen élményt nyújtott, s pásztorbemutató és magyaros eszem-iszom is gazdagította.

Mint az amerikai cowboyok

Augusztus 9-én ismét 450 külföldi cserkész érkezett Debrecenbe, legnagyobb részben hollandok, angolok, amerikaiak, svédek, osztrákok, finnek, észtek, japán és indiai cserkészek. A fogadtatás éppoly lelkes és ünnepélyes volt, mint a svájciaé. A Hortobágy valósággal elbűvölte őket, s az amerikai és fülöp-szigeteki cserkészek közül egyik-másik lóra perdült, és sebesvágtatva nyargalt a napsütötte pusztán, mint hazájában a cowboy. Az indusok derűs arccal simogatták a feketeképű cigányokat, és örültek, hogy olyan szépen muzsikáltak. Bizonyára távol szakadt rokonaikat sejtették bennük – fogalmaz a Debreceni Képes Kalendárium szerzője.

Powell_focserkeszFotó: Fortepan

E nagyobb csapatok mellett 30 lengyel cserkészlány, 20 amerikai cserkész és 30 erdélyi cserkész is Debrecenbe látogatott. Magas vendégként üdvözölte a város Gusztáv Adolf svéd királyi herceget és feleségét, akik szintén a a dzsemboriról jöttek a városba.

Vass Attila


Debrecen - A téren csodás mediterrán díszpark is köszöntötte a látogatókat. A város egyik legimpozánsabb épületegyütteseként tündökölt anno a Nagyállomás előző palotája, amit 116 éve, 1902. július 14-én adtak át az utazóközönségnek. Helyi mesterek alkotása Sajnos csak néhány évtizedig szolgálha...

Ilyen volt a lenyűgöző DMKE-épületet. Vonásait a mai rendőrségi székház őrzi a közelben
Debrecen - Magyarságmentő intézetnek épült 105 éve, ám népházként és szülőotthonként lett igazán emlékezetes. A mai Benedek Elek Általános Iskola helyén, a nem kevésbé híres Meteor Mozival szemközt pompázott az a palota, ahol a cívisváros ma élő lakói közül is nagyon sokan látták meg a napvilágot...