Amikor azonnal mentőt kell hívni: a 4 legsúlyosabb tünet

Amikor azonnal mentőt kell hívni: a 4 legsúlyosabb tünet
Vészhelyzetben előfordulhat, hogy tanácstalanság uralkodik el rajtad. Ismerd fel azokat az életveszélyes tüneteket, amikor segítséget kell hívnod!

A mentők száma 104. Nyilvános telefonfülkéből is ingyen tárcsázható, sőt, akár lejárt feltöltőkártyájú mobilról is. A 112-es általános segélyhívó szám pedig akár PIN-kód nélkül is hívható bármely mobilszolgáltatón keresztül. Ismerd meg azokat a tüneteket, melyek esetén, ha téged vagy a környezetedben bárkit érintenek, azonnal mentőt kell hívnod!

Légzési nehézség – asztma és szívbetegség

A hirtelen fellépő légzési nehézséget fulladásos érzés kíséri, a beteg levegő után kapkod. A légszomj rendkívül ijesztő tünet, mind az érintettet, mind a környezetet megviseli. Súlyos oxigénhiányra utal, ha az ajak elkékül, vagy zavartság lép fel.

Heveny asztmaroham

A légzési nehézség hátterében állhat heveny asztmaroham, mely rendszerint sípoló légvétellel jár. Ilyenkor a bőr behúzódik a bordák közé, és a beteg beszélni sem tud. Gyors segítséget jelent az asztmaellenes gyógyszer – inhalátor – alkalmazása, ha azonban korábban még nem diagnosztizálták a betegséget, azonnal mentőt kell hívni.

Akut balkamra-elégtelenség

A légzési nehézséget akut balkamra-elégtelenség is okozhatja. Ilyenkor a légszomj jellemzően fizikai terhelés következtében lép fel, és a tünet fekvő helyzetben rosszabbodik.

A beteget ültesd egy székre, a szív terhelése ugyanis csökken a láb lógatásával. Ezt követően pedig rögtön tárcsázd a mentők számát.

Vérhányás – emésztőcsatorna sérülése

Vérhányáskor a gyomorba került vér a szájon át ürül. Ha a vér már több órája van a gyomorban, a hányás sötét színű, leginkább a kávézaccra emlékeztet. A tünet hátterében az emésztőcsatorna felső szakaszának sérülése áll. Ilyenkor jellemzően a nyelőcső tágult visszereinek fala reped meg, vagy a gyomornyálkahártya vérzik. Mindenképpen mentőt kell hívni!

Sürgős vizsgálat

A vérhányást követően a kórházban 24 órán belül gyomortükrözést végeznek. A vizsgálat során egy száloptikás hajlékony eszközt vezetnek le a szájon át. Segítségével áttekinthető a nyelőcső, a gyomor, valamint a patkóbél, és megállapítható a vérzés forrása, illetve a pontos kezelésmenet.

Hallucináció – pszichés zavar

A hallucináció olyan dolgok érzékelése – látása, hallása -, melyek valójában nem léteznek. A jelenség a pszichés zavarok egyik jellegzetes és a környezet számára ijesztő tünete lehet. A beteg nem létező dolog vagy személy vélt jelenléte miatt kiabálhat, menekülhet, illetve mások számára nem hallható hangokkal beszélgethet.

Mi áll a háttérben?

Az akut pszichiátriai betegséget rendszerint az agy biokémiai folyamatainak megváltozása okozza. Kiválthatja gyógyszer-túladagolás, vagy jelentkezhet gyógyszerek, narkotikumok elvonási tüneteként. Ugyanakkor a valós élet eseményei is okozhatnak hallucinációt. Előfordul például, hogy az érintett olyan személyt vél látni, vagy olyasvalakinek a hangját hallja, aki nemrég hunyt el.

Kivizsgálás

Sürgős kivizsgálás szükséges, hiszen a hallucináció hátterében többféle dolog is állhat. A kivizsgálás során az orvos megállapítja a kiváltó okokat, és gyógyszert – legtöbbször nyugtatót – ír fel. Emellett valószínűleg pszichoterápiára is szükség lesz.

Hirtelen látásromlás – szemészet és neurológia

A hirtelen jelentkező látásromlás – különösen, ha szemfájással párosul – azonnali orvosi beavatkozást igényel. A problémát számtalan egészségügyi ok eredményezheti, ezért a háttér felderítése rendkívül fontos.

Szemészeti problémák

Számtalan szemészeti probléma veszélyeztetheti látásod épségét. Videónkból megtudhatod, milyen tünetekre érdemes figyelned, mikor kell orvoshoz fordulnod.

Szembetegségek

Gondoltad, hogy a herpesz vírus akár a szemedet is megtámadhatja? Ha többet akarsz tudni a különféle szembetegségektől, a fénytörési hibákról, illetve ezek gyógyításáról, korrekciójáról, nézd meg a videónkat.

Központi idegrendszeri probléma

A hirtelen látásromlás hátterében meghúzódhat valamilyen látóideget érintő, illetve központi idegrendszeri probléma, például agyi vérkeringési zavar. Ez esetben sürgős neurológiai kivizsgálásra van szükség, hogy a betegség ne súlyosbodjon.

Retinaleválás

A látótér folyamatos csökkenése, kiesése retinaleválásra utalhat. Leggyakrabban balesetek, a fejet ért tompa ütések okozzák a problémát. Ilyenkor a retina belső kilenc rétege elválik az alsó pigmenthám rétegétől. Hirtelen látásromlás, látáskiesés esetén azonnal mentőt kell hívni, hiszen a folyamat műtét nélkül vaksághoz vezethet.

Szerző: Pákozdi Gabriella

Forrás: femina.hu

A cikk másodközlése a Femina írásos engedélyével és jóváhagyásával történik, figyelembe véve a Femina Szerzői jogok idevonatkozó jogi kikötéseit is. A cikk további átvétele, részleteinek közlése, kivonatolása kizárólag a Femina írásos engedélyével lehetséges.