Amikor a sors hív mobilon

Amikor a sors hív mobilon
Az Aquaticum és a strand 19 éves úszómestere nem csak a fürdőben életmentő.

Márton Dávid telefonja a múlt szerdán dél körül megcsörrent – egy férfi talán ennek köszönheti az életét.

– Kerékpárral tartottam az élményfürdőbe, ahol diákmunkásként egy éve dolgozom úszómesterként, amikor az Egymalom utcán megszólalt a mobilom. Megálltam beszélni és ekkor egy autós fékezett mögöttem az utca neve iránt érdeklődve. A mellette ülő nyolcan év körüli férfi rosszul lett, s tudni akarta, hová hívja a mentőket – elevenítette fel az Irinyi-középiskola marketing-kereskedelmi szakán végző debreceni fiú. A bácsi falfehér volt, nem lélegzett és a keringése sem működött – mesélte – így miután kiemelték a járműből és pokrócot dugtak a feje alá, a mentők telefonos irányításával hozzálátott az újraélesztéshez. Élesben ilyet még soha nem csinált; egyszer egy 14 éves lányt ki kellett hozni a fürdőmedencéből, de annyi.
 
“Cselekedni kell”
 
Szívmasszázs harmincszor, két befúvás, majd utána megint harminc “mellkaskompresszió“, ahogy a szakzsargon nevezi. – Nem volt gond a szájba fúvás. Nem gondolkoztam, akkor erre nincs idő, cselekedni kell, különben a beteg az oxigénhiány miatt perceken belül agykárosodást szenved – magyarázta. A rohammentő 4-5 perc múlva megérkezett, a kocsi személyzetének pedig rövidesen sikerült újraéleszteni a feltehetően szívinfarktust kapott férfit. Dávid közben elkérte az autós számát, hogy majd érdeklődhessen az állapotáról. Úgy tudja, a bácsi azóta jobban van.
A 19 éves fiúnak – aki egyébként izgalmában elsőként a barátnőjét hívta fel – még nincs határozott elképzelése arról, hogy felnőttként mivel akar majd foglalkozni. Azért a továbbtanulás során a Rendőrtiszti Főiskolát is megcélozta. – Jó lenne, ha a munkám során közvetlenül tudnék segíteni a rászorulókon – jegyezte meg sokatmondón.
 
HBN–RaL