Amikor a gyermek netezik

Tudatosan kell dönteni arról, milyen tartalmakat osztunk meg
Tudatosan kell dönteni arról, milyen tartalmakat osztunk meg - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Manapság a fiatalok nagy része már el sem tudja képzelni az életét internetezés nélkül.

A családi fotóktól kezdve a feldíszített karácsonyfáig életünk minden fontos pillanatát megosztjuk az ismerőseinkkel – a gyermekeink miért ne tehetnék meg ugyanezt? A Kaspersky online kutatása szerint a 14-16 éves fiatalok közel fele (49 százalék) a közösségi média nélkül ma már szinte elképzelhetetlennek tartja az életét.

A gyerekek szabadidejüket gyakran töltik internetezéssel, így fontos, hogy időben felkészítsük őket a biztonságos használatra. Az Invitel NetBarát blogja összegyűjtött néhány tippet, amelyek segítségével mi is tudatos digitális szülővé válhatunk.

Fő a biztonság

Ugye nem szeretnénk, ha egy idegen ránk nézve egyből tudná a születési időpontunkat, lakóhelyünket, családi státuszunkat, vallásunkat és az összes rokonunk nevét? Márpedig, ha nem figyelünk az adatvédelemre, könnyen illetéktelen kezekbe juthatnak ezek az információk. Ezért amint gyermekünk regisztrál valamelyik közösségi csatornára, első dolgunk legyen, hogy segítünk beállítani az adatainak láthatóságát – legtöbbször elég, ha ez csak az ismerősei körére korlátozódik.

Az online világ nem sokban különbözik a valóságtól, éppen ezért, ha az utcán nem állunk szóba ismeretlenekkel, akkor ezt a virtuális szférában se tegyük meg. Bár a közösségi média egyik célja, hogy új emberekkel is megismerkedjünk, a fiatalok esetében nagyon óvatosan kell eljárni.

Tudatosítsuk gyermekeinkben, hogy minden esetben mutassák meg, ki akar kapcsolatba lépni velük és miért; valószínűleg mi jobban meg tudjuk ítélni az illető profilja alapján a szándékot.

Ne posztoljuk!

Bár mi is izgatottan mesélünk barátainknak a családi nyaralásunkról, tudjuk jól, hogy nem biztonságos a közösségi médián keresztül közzé tenni utazásunk időpontját és célját. A tartózkodási helyünk megosztása – főleg mindenki számára láthatóan – sok esetben egyenértékű azzal, mintha tárva-nyitva hagynánk a lakásunk ajtaját. Magyarázzuk el gyermekeinknek, milyen típusú megosztások kockázatosak; egyébként sem kell az egész világnak tudnia, hogy két országgal, de akár csak két várossal távolabb vagyunk az otthonunktól.

Szívesen osztottunk meg régen a baráti bulikról fotókat, viszont most szégyenkezünk a főnökünk előtt? Bár sokszor úgy gondoljuk, hogy a „törlés” gomb megoldást jelenthet a korábbi, kellemetlen bejegyzéseinkre, sajnos az online térben minden megmarad. Emiatt kell mindig tudatosan döntenünk arról, milyen tartalmakat akarunk megosztani másokkal – és ezt mindenképp magyarázzuk el a gyermekeinknek is.

HBN


Segítő kezet nyújtani

Főleg az első időszakban, néha nem árt ránézni a gyermekünk profiljára, és segíteni, ha problémás esettel találkozunk. Fontos, hogy elmagyarázzuk, miért nem jó dolog közszemlére tenni a telefonszámunkat, vagy panoráma fotót készíteni a családi házunkról és megosztani másokkal.

Tiltással viszont nem érünk el semmit, hiszen így könnyen elképzelhető, hogy egy idő után inkább előlünk fogja a tartalmakat elrejteni.


Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza - Hiba, ha túl sok vagy túl bizalmas információt árulunk el magunkról a virtuális térben. Sokan nem tudják, mennyi veszély leselkedik rájuk, miközben kedvenc közösségi oldalukat használják. Akik rengeteg mindent elárulnak magukról, nyílttá teszik a fiókjukat, s bűnözők támadásainak tesz...

Gal Gadot
USA - A Wikipédia idén is nyilvánosságra hozta, mikre kerestünk rá leggyakrabban náluk az utóbbi 12 hónapban. Az 50 legnépszerűbb találat érdekes lenyomatot ad a popkultúra mostani állapotáról. A lista főleg mozifilmekkel, politikai szereplőkkel és történelmi eseményekkel van tele. Az idei felsor...