Ami tánc, az kedden itt lesz

Akt.:
Ami tánc, az kedden itt lesz
Ami tánc, az kedden itt lesz - © Fotó: Matey István
Debrecen – „A néptánc, igenis, korszerű, a moderntánc nem földön fetrengés, és a hip-hop nem könnyű.”

– Szinte megszámlálhatatlan azoknak a sokasága, akik a tánc világnapján a cívisvárosban szervezett egész napos programsorozatban láthatóvá, átélhetővé teszik az ünnepet a nagyközönség számára: néptáncosok, a megye számos társulata, művészeti műhelye, moderntánc-együttesek, iskolás csoportok vesznek részt a különféle programokon, a villámcsődülettől kezdve az össznépi táncházig, úgyhogy – mint Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója fogalmazott – ami tánc, az kedden itt lesz.

Az idei különös debreceni apropó, a táncházmozgalom itteni indulásának negyvenedik évfordulója kapcsán dr. Kardos László (aki kedden előadást tart a témáról) rámutatott: a magyar néptánc nem mindig volt elismert Magyarországon, maga táncház kialakulása sem zökkenőmentesen történt, de úgy látszik, az utóbbi évtizedek feloldották a görcsöket, és helyére került ez a művészeti ág is, ráadásul tudományos kutatások nyomán. – A nyomás szétoszlott, elmúlt, s ez hatalmas érzés a néptánc művelői számára – fogalmazott a szakértő.

A hagyományok mellett fontos az új ismerete is, illetve az, hogy nagyon színes skálát tudjunk megmutatni, hiszen sokféle táncos műhely működik ebben a városban – mutatott rá Holb Ibolya, a Modern Tánc-Játék Stúdió vezetője, hangsúlyozva a tánc világnapi történések kapcsán annak fontosságát, hogy együtt láttathassák mindazt, ami a táncműfajokban a városban zajlik. – Nagyon keveset tudnak a fiatalok a táncról, s amit tudnak, az is csak egy nagyon vékony rétege. Összemosódik ma minden, és ezért nagyon nehéz meggyőzni őket arról, hogy a néptánc, igenis, korszerű, a moderntánc nem földön fetrengés, és a hip-hop egyáltalán nem könnyű műfaj – tette hozzá.

HBN


Együtt dobogó szívek, együtt dobogó lábak
Minden, ami tánc, az kedden ott lesz – mégpedig azon az egész napos program- sorozaton, amelyet a tánc világnapja alkalmából rendeznek a cívisvárosban.