Ami a csövön…

Akt.:
Ami a csövön…
© Fotó: Getty Images
Már egy hete harsogják a híradók, én mégse akarom elhinni, hogy a világ egyik legpatinásabb autógyára ilyen butasággal ország-világ előtt így „kicsinálta” magát. Petneházi Attila jegyzete.

Egyre több kontinensen, mind több országban, egyre több gyártó dízeles autóit vizsgálják, miután Amerikában kiderült, hogy a Volkswagen olyan szoftvert használt, ami érzékelte, mikor mérik a jármű károsanyag-kibocsátását, és olyankor lecsökkentette azt. Erős a gyanúm, hogy ha kiderül, hogy a mostani Volkswagen-botrány nem elszigetelt amerikai ügy, azt az egész világ autóipara nagyon meg fogja sínyleni.
Nyilván nem véletlenül fogalmazott úgy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy Magyarország érdeke a történtek alapos kivizsgálása és mielőbbi lezárása, hiszen ne feledjük, hogy a győri Audi-gyár is a Volkswagen-konszern érdekeltségébe tartozik. Ettől persze még egyetlen honfitársunk se követne el harakirit, pedig az országunk külkereskedelmi mérlegét fenyegető veszély nagyon is valós. Hiszen tudnivaló, hogy az egyre vitézesebb eredményeket produkáló magyar exportot elsődlegesen és leginkább az autóiparunk teljesítménye fűti. Enélkül „nagyhalál”…

– Petneházi Attila –