Amerikaiak a spájzban

Akt.:
Amerikaiak a spájzban
© Illusztráció: Getty Images
A nemzetköz helyzet fokozódik – mondta Virág elvtárs a Tanú című klasszikus filmben. És tényleg. Elég csak a kínai gazdaság lassulására, a görög pénzügyi válság megoldásának ismételt elodázására, a két korea közötti újabb lövöldözésre, illetve a világ nagy tőzsdéinek szabadesésére gondolni. Orosz Csaba jegyzete.

Néhány napja arról jött hír, hogy az amerikai hadsereg 50 korszerű páncélost telepít Magyarországra, a tatai laktanyába. Időnként ottani katonák is jönnek majd ide gyakorlatozni. Most pedig azt olvasom, hogy az USA légierejének egy része is erre tart. A legkorszerűbb F22-es nehézbombázókat hoznak Kelet-Európa pontosan meg nem jelölt területeire. A közlemény szerint az ukrajnai helyzet és a NATO itteni országainak biztonsága miatt van szükség a lépésre.

Apáink, nagyapáink 1956-ban erre vártak. Abban bíztak, hogy az Egyesült Államok csapatokat küld, vagy legalább fegyvereket dob le repülőkről a forradalom megvédésére. Csak azzal nem kalkuláltak, hogy az amerikaiak nem kockáztatják meg a III. világháború kitörését. Most meg, hogy jönnek sokan fanyalognak, a függetlenségünket féltik. Nem mindegy ki köszön ránk a spájzban a befőttek mögül.

– Orosz Csaba –