Amerikai választások – Nancy Pelosi: elég a megosztottságból

Washington – Elég a megosztottságból – jelentette ki szerdára virradóra Nancy Pelosi, demokrata párti képviselő, aki egyúttal kétpárti együttműködést sürgetett az Egyesült Államok törvényhozásában.

A demokraták az előrejelzések szerint az eddiginél 24 képviselői hellyel szereztek többet a teljesen megújított 435 tagú alsóházban, és ezzel várhatóan övék lesz a többség. Nancy Pelosi pedig várományosa lesz a házelnöki posztnak, amelyet egyszer már – George W. Bush elnöksége idején – betöltött; ő volt az Egyesült Államok első női házelnöke.

A kaliforniai Pelosi, aki eddig a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője volt, a párt washingtoni választási központjában köszönetet mondott a munkatársaknak, az aktivistáknak, a pártot és a jelölteket pénzzel segítő adományozóknak, és így fogalmazott: “holnap új nap köszönt Amerikára”.

A politikus elszámoltathatóságot ígért, és hangsúlyozta a demokrata képviselők együttműködési készségét a republikánusokkal. Leszögezte: “mindannyiunknak elegünk van már a megosztottságból”. Hozzátette, hogy pártja képviselői azon iparkodnak majd, hogy helyreálljon a fékek és ellensúlyok alkotmányban is rögzített rendszere.

– MTI –