Amerikai útikalauz kalandoroknak

Amerikai útikalauz kalandoroknak
USA – Amerikáról a legtöbbeknek elsőként New York, Los Angeles, Washington vagy Chicago jut eszébe.

A nyüzsgő, minden turista fejében egyértelmű célpontként élő nagyvárosokon túl azonban vannak olyan helyszínek, amelyekről talán kevesebbet hallani, ám különleges történetükkel szintén beleírták magukat Amerika történelemkönyvébe.

Fredericksburg

George Washingtonnak fontos szerepe volt a függetlenségi nyilatkozat megszületésében. Az első amerikai elnök gyerekkorának jelentős részét a Virginia állambeli Fredericksburgban töltötte. A Rappahanock folyó partján elterülő, csodálatos panorámájú családi farm annyira hozzánőtt George Washington szívéhez, hogy később egy nagyobb lakóházat is vásárolt itt édes­anyjának, amely azóta korszerű látogatóközpontként üzemel, Mary Washington House néven.

Welcome to Lynchburg

Meghatározó alkalmakkor megválogatjuk mivel koccintunk. Így volt ez már George Washington idején is, akinek csapatai egy-egy whiskey-vel ünnepelték a győztes csatákat. Az ital alapja kukorica, árpa és rozs, Amerikában mégis egyedülálló módon készítik. Tenessee állam Lynchburg nevű kisvárosában egy mészkőforrás közvetlen közelében található a világhírű Jack Daniel’s whiskey lepárlóüzeme. Az onnan nyert forrásvíz, a különleges faszenes lágyítás, és a saját üzemben készített tölgyfahordók adják a 151 éves családi receptúra alapját. A Lynchburgben kialakított látogatóközpontban megismerkedhetünk a márka történetével és a világhírű ital gyártási folyamataival is.

wh

A legendás 66-os utat, amit „The Mother Road” néven is emlegetnek, talán senkinek sem kell bemutatni. Számos zenészt és filmkészítőt is megihletett az elmúlt években. Amit azonban talán kevesebben tudnak, a híres út legveszélyesebb szakasza az Arizona állam hegyei közt fekvő Oatman mentén található.

Amerika nagyjai kőbe vésve

Dél-Dakotában, Keystoneban található a Rushmore-hegy, amely négy nagy amerikai elnök képmását őrzi. A Thomas Jefferson, George Washington, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln arcképét ábrázoló sziklacsoport a Fekete-hegységben található. A nemzeti emlékhely különlegessége, hogy az őslakos ­indián törzsek a 18. században „axis mundi” -ként, vagyis a „világ szent középpontjaként” tekintettek rá.

HBN

Címkék: , , ,hirdetés