Amerikai rákkutató az idei díjazott

„Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést kapott Carl H. June orvos-kutató
„Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést kapott Carl H. June orvos-kutató - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Idén 13. alkalommal Carl H. June professzor vehette át a Debreceni Egyetem kitüntetését.

– A „Debreceni Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetést olyan tudósoknak ítéljük oda, akik hosszú időn keresztül kiemelkedőt alkottak, és olyan tevékenységet végeztek, amely a betegek gyógyítására is alkalmas – mondta Dr. Mátyus László, az Általános Orvosi Kar dékánja.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Remény a gyógyulásra

Carl H. June alig néhány év alatt biztató eredményeket ért el daganatos betegek kezelésében. – Óriási megtiszteltetésnek élem meg az elismerét, hiszen a korábbi díjazottak mind illusztris tudósok – mondta June professzor, aki kutatásaiban az immunrendszert használja a rák kezelésére. Az utóbbi öt évben kétszáz olyan daganatos beteget kezeltek, akiknek a túlélésre nagyon kevés reményük volt, csupán néhány hónappal biztatták őket. Az ő esetükben – például mellrákos nőknél – lényegesen javultak a túlélési esélyek a hagyományos kemoterápiával kezeltek emberekéhez képest. A professzor a sajtótájékoztatón kiemelte, több mint ötven – három és kilenc év közötti – gyereket is kezeltek, akiknek a hagyományos terápiák hatástalanok voltak. Náluk 93 százalékos túlélési arányt értek el. – A világon több mint 300 féle rákos megbetegedés van, szeretnénk ezekre is kiterjeszteni módszert, valamint az eljárásainkat jóváhagyatni – emelte ki az amerikai kutató.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az AIDS-re is megoldás lehet

– Az immunrendszert úgy kell elképzelni, mint egy számítógépet, ami különböző platformokon képes működni. Az a fajta eljárás, amit az úgynevezett T-sejtekkel kidolgoztunk, úgy tűnik, a HIV vírussal fertőzött betegeknek is ugyanúgy működik. Jelenleg ezek a betegek a gyógyszeres kezelés mellett kapják az általunk javasolt terápiát, azonban ennek a helyességének az igazolása hosszabb időt igényel – fejtette ki a professzor.

HBN–VK​