Amerikai pénzügyminiszter: Washington Kínát is büntetheti, ha nem tartja be az Észak-Korea elleni szankciókat

Washington – Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden azzal fenyegette meg Kínát, hogy büntetésre számíthat, ha nem tartja be az Észak-Korea elleni szankciókat.

Mnuchin a gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televízióban ejtette ki a kormány álláspontját.

A miniszter “történelminek” minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által hétfő este egyhangúlag hozott határozatot, amely újabb szankciókat foganatosított Észak-Korea ellen és hangsúlyozta, hogy e büntető intézkedésekkel a határozatot megszavazó Peking is egyetértett.

Mnuchin leszögezte: amennyiben Kína nem hajtja végre a szankciókat, akkor Washington újabb büntető intézkedéseket hoz, és ezúttal Kínát is elvágja az amerikai bankrendszerhez történő hozzáférés lehetőségétől. “Ez hatékony lépés lenne” – tette hozzá a tárcavezető.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden este hozott ismét büntető intézkedéseket Észak-Korea ellen. 2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a 15 tagú testület egyhangúlag szavazott meg. A többi között embargót hirdettek meg az észak-koreai textilipar ellen, betiltották a cseppfolyósított gáz importját és maximalizálták a finomított olajból készült termékek és a nyersolaj bevitelét. A határozat felszólította az érintett országokat, hogy a nyílt vizeken ellenőrizzék azokat a teherhajókat, amelyek szerintük embargó alá eső árukat szállíthatnak.

– MTI –