Amerikai parancsnok: afgán erők kértek légi támogatást a kunduzi kórháznál

Washington, 2015. október 5., hétfő (MTI) – Afgán és nem amerikai erők kértek légi támogatást annak a kunduzi kórháznak közelében, amelyben amerikai légicsapás következtében huszonketten életüket vesztették és sokan megsebesültek – jelentette ki hétfőn a Pentagonban John Cambell, tábornok az afganisztáni amerikai és szövetséges erők parancsnoka.

Az első jelentések szerint amerikai egységek kértek szombaton segítséget a városba betört tálibok ellen. A felkelők által egy héttel ezelőtt elfoglalt Kunduzban a kormányzóság épületénél hétfőn ismét felvonták az afgán zászlót.

Cambell tábornok beszámolója szerint az afgán segítségkérést követően egy AC-130-as harci repülőgép érkezett a helyszínre. A kórházat több találat érte.

Az incidens körülményeinek tisztázására az afgán kormány, az amerikai hadsereg és a NATO is önálló vizsgálatot indított.

A kórházat üzemeltető Orvosok Határok Nélkül (MSF) elnevezésű nemzetközi civil szervezetet az amerikai kormány hétfőn tájékoztatta hivatalosan arról, hogy a légicsapást az amerikai erők hajtották végre. Az MSF “háborús bűncselekménynek” minősítette a történteket és vasárnap beszűntette tevékenységét Kunduzban. A szervezet vezérigazgatója, Christopher Stokes teljes körű, átlátható és független vizsgálatot sürgetett az ügyben.

Az MSF visszautasította afgán hivatalos személyeknek azt az állítását, miszerint tálibok tüzelőállásokat létesítettek a kórházban, amelyet az orvos-szervezet szerint több mint egy óra leforgása alatt többször is tűz alá vettek.

A Fehér Ház a várakozások szerint az elkövetkező hetekben dönt majd arról, hogy hány amerikai katona maradjon Afganisztánban 2016 után. Az amerikai erők létszáma a közép-ázsiai országban mintegy 10 ezer fő.

Barack Obama elnök korábban kijelentette, hogy egy kisebb kontingens kivételével minden amerikai erőt hazarendel a jövő év végéig, de katonai vezetők, köztük Campbell tábornok, egy nagyobb csapatlétszám fenntartása mellett érvel. Ennek szükségességét egyebek között a tálibok kunduzi betörésével támasztják alá.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés