Amerikai kutatók az egyetemen

Az együttműködési megállapodást az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésének pénteki diplomaosztó ünnepségén adták át
Az együttműködési megállapodást az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésének pénteki diplomaosztó ünnepségén adták át - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – A következő félévben két amerikai kutató tölthet el a Debreceni Egyetemen egy-egy szemesztert a Fulbright ösztöndíj révén.

A Debreceni Egyetem és a Fulbright Commission 2014. január 10-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek részként a Debreceni Egyetem is bekerül a Fulbright katalógusba, és az ösztöndíjjal kapcsolatban felmerülő költségeket is közösen fedezik. Az együttműködési megállapodást az Általános Orvostudományi Kar osztott képzésének pénteki diplomaosztó ünnepségén Nábrádi András rektorhelyettes adta át a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatójának, Jókay Károlynak.

A Fulbright Bizottság 1992-es fennállása óta mintegy 80 professzor és diák utazott Debrecenből az Egyesült Államokba és onnan ide ösztöndíjasként. A Debreceni Egyetem az egyik legnépszerűbb küldő és fogadó intézménye a Fulbright Bizottság magyar-amerikai oktatási csereprogramjának. A következő tanévben egy amerikai professzor dolgozik majd az Angol-Amerikai Intézetben, és egy kutatóorvos a Belgyógyászati Intézetben.

A Fulbright-program J. William Fulbright szenátor kezdeményezésére indult 1946-ban. Magyarország 1978-ban csatlakozott a programhoz, mely a világ egyik legrangosabb ösztöndíja, jelenleg 155 országban működik.

unideb.hu