"Amerikai kémeket" fejeztek le a tálibok

Lefejeztek nyilvánosan három férfit a tálibok Pakisztán északnyugati részén, mert azzal vádolták őket, hogy amerikai kémek – közölte szerdán a pakisztáni rendőrség egyik tisztségviselője, aki szerint az áldozatokat brutálisan gyilkolták meg, mivel elvágták a torkukat, majd a még vergődő emberek fejét késsel metszették le.

A történtekről úgy értesültek a pakisztáni hatóságok, hogy arra járók megtalálták a fej nélküli holttesteket egy út mentén. A tetemek mellett egy papír is volt azzal a szöveggel, hogy “ezek amerikai kémek voltak, és mindenki így jár, aki hasonlót tesz”. Egy pakisztáni biztonsági tisztségviselő szerint két kivégzett afgán menekült, a harmadik pedig egy pakisztáni törzs tagja volt.

A tálibok rendszeresen rabolnak el és ölnek meg törzsi tagokat, mert szerintük azok összejátszanak a pakisztáni hatóságokkal vagy az amerikai erőkkel. Ugyanezt állítják az amerikaiak is, csakhogy ellenkezőleg: szerintük a törzsi régiók a tálibok menedékhelyei. A lefejezések akkor történtek, amikor az amerikaiak fokozzák rakétatámadásaikat távirányítású gépeikkel Észak-Wazirisztánban, amely a tálibok és az al-Kaida harcosok egyik fészke.