Amerikai katonák és gyerekek haltak meg

Nyolc ember halt meg szerdán Pakisztánban, amikor bomba robbant egy konvoj mellett.

A robbanás egy lányiskola közelében történt, amely összeomlott, és sokan a romok alatt rekedtek. A támadásért a tálibok vállalták a felelőséget.

A Pakisztán északkeleti törzsi területein, Koto faluban történt robbanásban nagyjából 65 ember sérült meg, legtöbbjük az összeomlott lányiskola tanulója – közölte egy helyi kórház orvosa, ahol a sérülteket kezelik. Sok diák a romok alatt rekedt a robbanás után, őket a helyiek igyekeztek kimenteni. A doktor elmondása szerint négy lány halt meg a merényletben, és 16 súlyos sérültjük van. A tíz és 15 év közötti lányok mellett egy pakisztáni katona is van a halottak között.

Az iszlámábádi amerikai nagykövetség közleményben tudatta, hogy a merényletben három amerikai katona is meghalt, akik azért voltak az országban, hogy a pakisztáni katonák kiképzését segítsék. Ezt megerősítette a pakisztáni hadsereg szóvivője is.

Az amerikaiak helyi katonákkal, újságírókkal és tisztségviselőkkel Maidan faluba tartottak, egy amerikai segítséggel felújított lányiskola ünnepélyes átadására, amikor a konvojuk mellett felrobbant a feltehetően távirányítással működésbe hozott bomba. A CNN amerikai hírtelevízió információ szerint a bomba akkor robbant fel, amikor az amerikaiakat szállító autó a legközelebb volt a szerkezethez. Ez arra utal, hogy az amerikai katonák voltak a célpontok.

A merényletért a pakisztáni tálib mozgalom vállalta a felelőséget az AFP francia hírügynökségnek adott telefoninterjúban.