Amerikai F16-osok Debrecen felett

Amerikai F16-osok Debrecen felett
A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság vezetésével és a Magyar Honvédség Légierő alakulatainak bevonásával közös magyar-amerikai harcászati gyakorlatot tart április 26 és május 7 között az ország területén, ami több hajdú-bihari település, köztük Debrecen légterét is érintheti.

Szabó András alezredes a Hajdú Online kérdésére elmondta, ez nem egy rendkívüli dolog. A NATO-tagsággal együtt jár egy ilyen együttműködés két ország között.

A tervek szerint tíznél nem több amerikai F16-os gép érkezik hazánkba a gyakorlat idejére. A hazai és külföldi gépek Kecskemétről indulnak, és oda is térnek vissza.  A magyar Gripenek, MIG 29-esek és helikopterek, illetve a tengerentúli F16-osok közös feladatok megoldásával gyakorolják az egymás közti jelek váltását, a repülőgépek irányítását, a mozgásuk harmonizálását.

Megnövekedett zajhatással kell számolni az érintett területeken. A repülések azonban napközben zajlanak a lakosság éjszakai-hajnali pihenésének megzavarása nélkül, mindenestre a honvédség a lakosság megértését és türelmetét kéri.