Magyarország

2008.07.07. 14:24

Összevonják a reáltárgyakat, biológia, kémia, fizika helyett: élettan

<p>Az oktatási és kulturális miniszter szerint teljes félreértés vagy teljes félremagyarázás, hogy a természettudományi tárgyak eltűnnének a magyar oktatásból; Hiller István a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információra reagált a sajtónak.</p>

A lapban megjelentek szerint ősztől ezer intézményben összevontan tanítják a biológiát, a fizikát és a kémiát.

Az újság úgy tudja, hogy amennyiben a rendszer beválik, várhatóan 2013-ra megszűnnek az önálló reáltárgyak, és az összes gyereket az új program szerint tanítják majd. A biológiát, a kémiát és a fizikát megszüntetik, és egyetlen tárgyat, élettant oktatnak helyette - írta a lap.

Hiller István a sajtónak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a természettudományi tárgyak nem tűnnek el a magyar oktatásból.

 "Az iskolák döntik el, hogy a továbbiakban a kémiát, a biológiát vagy a fizikát hagyományos tantárgyakként oktatják-e vagy ugyanannyi óraszámban, de összevonva komplex természettudományos ismereteket adnak" - mondta a miniszter.

Elmondta azt is, hogy az új rendszert 2013-nál korábban nem akarják bevezetni, de az oktatási intézmények lehetőséget kapnak arra, hogy már a 2008/2009-es tanévben is alkalmazzák azt.

Az átalakításra kizárólag európai uniós forrásokat használnak fel, a magyar oktatásügyben ez sem elvonást, sem átcsoportosítást nem jelent - emelte ki.

Azok az iskolák, amelyek ezt vállalják, több pénzt kapnak, így korszerű oktatási rendszert alakíthatnak ki - fűzte hozzá.

Hiller István felhívta a figyelmet, hogy kényszerítő erő nincs, a változtatás a magyar természettudományi oktatásnak határozottan jót tehet. "Azt akarjuk, hogy a természettudományi tárgyakból a diákjaink a jelenleginél többet tudjanak, és hogy jobban szeressék" - magyarázta.

  • Elsőbbség a mentőknek? Csak akkor, ha megadják!
  • Összeverték a riportert
  • A szombati demonstrációk összefoglalója
  • Gyurcsány Ferenc: betelt a pohár  
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!