Amerikai előválasztás – Egy közvélemény-kutatás szerint Donald Trump országos népszerűségben átvette a vezetést Hillary Clintontól

Washington – Országszerte három ponttal vezet Hillary Clinton előtt Donald Trump a Fox televízió által készíttetett felmérés szerint.

A republikánusokhoz közelállónak mondott Fox felmérését a többi rivális televíziós csatorna és a közszolgálati rádió is idézi, a közvélemény-kutatás ugyanis elemzők szerint trendváltozást jelenthet. A felmérést a Fox felkérésére az Anderson Robbins kutatóintézet készítette, s eszerint Trump jelenleg országosan 45-42 százalék arányban vezet Clinton előtt. Egy hónappal ezelőtt a szintén a Fox által készíttetett felmérés szerint még Clintoné volt a vezetés, méghozzá jelentős arányban: a demokraták esélyes elnökjelöltje akkor 48 százalékos támogatottságnak örvendett, a republikánus elnökjelölt 41 százalékos támogatottságával szemben.

A felmérés szerint Trump támogatottsága nagyrészt a nem egyetemi végzettségű, fehér amerikaiak körében nagy: e társadalmi rétegben népszerűsége 61 százalékos, míg ennek a csoportnak csak a 42 százaléka rokonszenvezik Clintonnal. A felmérés egyik érdekes eredménye: Trump a fehér női választók körében is népszerűbb – 47:38 százalékos arányban – Hillary Clintonnál, annak ellenére, hogy a sajtó Clinton mellett kampányoló része éppen Trump állítólagos nőellenességét igyekszik hangsúlyozni. Hillary Clinton ugyanakkor az afroamerikaiak és a spanyolajkúak körében jóval népszerűbb Trumpnál. A felmérést készítők rákérdeztek a két elnökjelölt által képviselt morális értékekre is. Kiderült, hogy a választók sem Clintonban, sem Trumpban nem bíznak igazán. Hillary Clintonról 66 százalékuk azt gondolja, hogy nem tisztességes és nem megbízható, és Trumpnak is csak parányival jobb a megítélése: a megkérdezettek 57 százaléka szerint nem tisztességes. A választók 71 százalékának az a meggyőződése, hogy Clinton “képes bármire, hogy ő legyen az elnök”, míg Trumpról a megkérdezettek 65 százaléka gondolja ezt.

A felmérés másik érdekes eredménye, hogy Hillary Clinton vetélytársával, Bernie Sandersszel szemben Donald Trump veszítene, az elnökjelöltségért folyó küzdelem jelenlegi állása szerint. A vermonti szenátor szavazóinak tíz százaléka nyilatkozta azt, hogy amennyiben nem Sanders a párt elnökjelöltje, a novemberi választáson átszavaz majd Trumpra.

Közben a Politico című lap arról közölt elemzést, hogy Hillary Clinton kampánycsapata egyelőre még csak keresi, hogy milyen reklámspotokkal támadja Trumpot, akit – a Politico elemzése szerint – elég nehéz beskatulyázni.

– MTI –