Amerikai előválasztás – Arizonában győzött Trump és Clinton, Utahban és Idahóban viszont nem

Washington – Az amerikai előválasztásokon Arizona államban nagy arányban győzött kedden Donald Trump republikánus, illetve Hillary Clinton demokratapárti elnökjelölt-aspiráns, két államban azonban – Trump Utahban, Clinton pedig Idahóban – súlyos vereséget szenvedtek.

A republikánus Ted Cruz Utahban, a demokrata Bernie Sanders pedig Idahóban ugyan jelentős arányú diadalt aratott, ám elemzők szerint ezzel egyikük sem került közelebb ahhoz, hogy pártja elnökjelöltje legyen.

A három nyugati szövetségi állam közül elsőként Arizonában születtek meg az eredmények: a republikánusok között Donald Trump a voksok 47,1 százalékával nyert, Ted Cruz pedig 24,2 százalékot kapott. Érdekesség, hogy Marco Rubio floridai szenátor is kapott 13,9 százaléknyi voksot, jóllehet már kiszállt az elnökjelöltségért folyó küzdelemből (ebben az államban még szerepelt a neve a listán).

A demokraták között Arizonában Hillary Clinton a szavazók 58,4 százalékának bizalmát nyerte el, vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor valamivel több mint 39 százalékos támogatottságnak örvendhetett. Bernie Sanders Utah államban és Idahóban viszont elsöprő győzelmet aratott: Utah államban 74,1 százalékos, Idahóban pedig 78 százalékos támogatottsága van. Idahóban egyébként csak a demokratákat szólították urnákhoz.

Utah államban a republikánus elnökjelölt-aspiránsok közül Ted Cruzé lett a győzelem: a texasi szenátorra a szavazók 69,4 százaléka voksolt, Donald Trump mellett pedig csak 14 százalékuk döntött. Trump ezzel a harmadik helyen végzett, ugyanis az ohiói kormányzó, John Kasich is megelőzte őt, 16,6 százalékos támogatottsággal.

Az eredmények ismeretében az első elemzések azt hangsúlyozzák, hogy Hillary Clinton – az arizonai nagyarányú győzelemnek köszönhetően – közelebb került az elnökjelöltséghez, Donald Trumpnak pedig valószínűleg meg kell küzdenie Ted Cruzzal, akit a republikánus pártelit támogat. Trump az arizonai győzelemmel 58 delegátust nyert, Cruz pedig Utahban 40 delegátussal lett “gazdagabb”. A két elnökjelölt-aspiráns várhatóan ádáz harcot vív majd egymással, kivált a sok delegátust adó Kaliforniában.

Donald Trump, aki eddig 29 szövetségi államból 19-ben nyert, hétfőn Washingtonban találkozott a Republikánus Párt néhány kongresszusi politikusával, majd arra kérte nyilvánosan a pártot, hogy őt támogassa, mögé sorakozzon fel, mert – mint mondta – csakis ő képes legyőzni Hillary Clintont a novemberi elnökválasztáson. Arizonai győzelme után, szerdára virradóra, mikroblogjában ismét ezt kérte a republikánusoktól.

– MTI –