Amerikai elnökválasztás – Soros hatmillió dolláros csekket írt Hillary Clinton kampányának, a republikánusokat is milliomosok támogatják

Washington – Az amerikai elnökjelölt-aspiránsokat a nagyvállalatok és bankok mellett módos magánemberek is támogatják, ez mind a republikánus, mind pedig a demokrata párti politikusok elsöprő többségére igaz. A Szövetségi Választási Bizottság most nyilvánosságra hozott legújabb adatsora szerint például Soros György több millió dolláros adománnyal támogatta Hillary Clinton kampányát.

A magyar származású milliárdos üzletember hatmillió dolláros csekket írt a Hillary Clinton kampánytámogatásait kezelő Politikai Akció Bizottságnak, s ezzel – az AP hírügynökség szerint – a Clinton-kampány legnagyobb anyagi támogatója. Korábban ugyanis már adományozott a Hillary Clintont támogató csoportoknak kétmillió dollárt.

Az amerikai választási kampányok finanszírozásának egyik sajátos szervezete a Politikai Akció Bizottság (PAC), amelynek számlájára fizethető be az adott politikusnak adományozni szándékozott támogatás. Cégcsoportok, nagy bankok és magánemberek egyaránt ajánlhatnak fel a befolyásos – vagy esélyesnek ítélt – politikusoknak summákat. A támogató neve, cége, lakcíme nyilvános, a Szövetségi Választási Bizottság tartja nyilván és időről-időre – általában félévente – nyilvánosságra is hozza az adatokat. Soros a Demokrata Párt, illetve demokrata politikusok nagy támogatójának számít, miként például a befolyásos chicagói Pritzker-család, vagy Haim Saban Los Angeles-i nagyvállalkozó.

Hasonlóképpen megvannak a támogatóik a republikánus elnökjelölt-aspiránsoknak is. Donald Trump ugyan többször is hangoztatta, hogy saját pénzéből finanszírozza a kampányát, nem kapott és nem is kért kampánytámogatást, mert – mint fogalmazott – független akar maradni mások befolyásától, a többi republikánus elnökjelölt-aspiránst azonban közismert pénzemberek segítik. Így például a kansasi Koch-fivérek, Charles és David Koch, akiknek tulajdonában az Egyesült Államok második legnagyobb ipari konglomerátuma van, s akik mindig is konzervatív ügyeket és politikusokat támogattak. Négy évvel ezelőtt Mitt Romney republikánus elnökjelölt mellett foglaltak állást, a mostani elnökválasztási kampányban eddig nem álltak egyetlen elnökjelölt-aspiráns mellé sem, hanem négy szenátor kampányának finanszírozásához járulnak hozzá. Tavaly, az év második felében egyébként tizenegymillió dollárt fordítottak republikánus ügyekre és politikusokra. A republikánus politikusok másik nagy pénzügyi támogatója a kaszinómágnás, a nyolcvanharmadik életévében járó Sheldon Adelson, aki Marco Rubio floridai szenátor Politikai Akció Bizottságának ad pénzt. A volt floridai kormányzó, Jeb Bush kampányának finanszírozásához elsősorban nagy cégek járulnak hozzá, köztük például a Charles Schwab Corporation vagy a Sequoia Capital, amely a kaliforniai Szilícium-völgy egyik csúcscége.

– MTI –